KC Venray houdt geregeld cursussen  voor baas en hond.
KC Venray houdt geregeld cursussen voor baas en hond. Foto: Rikus ten Brücke

'Voor elke hond nodig'

Venray | Kynologen Club Venray en omstreken verzorgt het hele jaar door cursussen voor honden en hun bezitters. Op zondag 7 januari start een puppycursus bestaande uit zes praktijklessen en een theorie-avond. Instructrice Marita van Enckevort: "Veel mensen schaffen een hond aan en weten niet precies wat ze hebben. Er valt nog heel veel te leren."

Door Sven Poels

De eerste zestien weken in een hondenleven zijn cruciaal, weet Marita van Enckevort. "Dat is de periode waarin er het makkelijkst dingen worden opgepikt en het karakter bepaald wordt. Het is belangrijk om dan al de verhouding tussen baas en dier op te bouwen. Op latere leeftijd kan dit ook nog – je kunt een hond altijd iets aanleren –, maar hoe ouder dat hij is, des te moeilijker het wordt."

De 62-jarige Van Enckevort praat uit ervaring. De Kronenbergse is bestuurslid en coördinator bij Kynologen Club Venray (KC Venray e.o.) en geeft daarnaast al meer dan twintig jaar les. "Wat we onze cursisten tijdens de wintersocialisatie leren is om hun puppy te lezen. Waarom staan de oren hoog, zakt hij door de poten, heeft hij de staart tussen de benen, et cetera. Daarnaast leren de honden basiscommando's zoals zitten, liggen, komen en wandelen zonder trekken. Alles staat in het teken van socialiseren; dit gebeurt op een spelende manier, zonder er druk op te leggen."

Naast de tweejaarlijkse puppytraining (winter- en zomersocialisatie) worden er ook nog andere cursussen verzorgd door de ruim twintig vrijwilligers van KC Venray. "We geven onder andere een recreantencursus, basisopleiding gehoorzame hond, elementaire gehoorzaamheid en sport- en spelcursussen zoals agility (behendigheid, red.) en nadac hoopers. Het is voor alle niveaus, van beginners tot het echte hogeschoolwerk. Als je bijvoorbeeld slaagt voor 'obedience' (gehoorzaamheid, red.), die wordt afgesloten met landelijke examens, kun je als het ware lezen en schrijven met je hond."

Maar, niet elke viervoeter is overal even geschikt voor, geeft Van Enckevort aan. "Je hebt verschillende typen, die ook nog eens met elkaar worden gekruist. Elke rasgroep heeft bepaalde karaktertrekken, omdat ze gefokt zijn voor bepaalde doelen. Zo is een jachthond anders dan een herdershond." Er valt wat dat betreft nog veel te winnen, aldus de gedreven instructrice. "Veel mensen schaffen een hond aan en weten niet precies wat ze hebben. Als hij bijvoorbeeld eigenzinnig is, kun je niet verwachten dat hij perfect naar je zal luisteren. Dat zeggen we dan ook tijdens de cursus."

In principe is elke blaffer op te voeden, stelt Van Enckevort. "Ook zogenaamde 'vechthonden'. Als ze goed zijn grootgebracht is er niks mis mee. Echter, je hebt ook honden die geestelijk niet helemaal in orde zijn. Hoe dan ook, een cursus is voor elke hond noodzakelijk. Er is nog heel veel te leren, zelfs voor ons."

De cursussen van KC Venray e.o. worden verzorgd op het oefenterrein aan de Sinnesstraat 9 in Oirlo. De puppytraining vindt plaats op zondagochtend 10.30 uur, startend op 7 januari. Er is plaats voor maximaal dertig hondjes. Voor meer informatie en inschrijven, surf naar www.kcvenray.nl of bel Marita van Enckevort op 06-25142457.