Winterwandeling op 7 januari

Meerlo | Na vijftien jaar zijn De Kammeröäj van De Vöskes gestopt met de organisatie van de winterwandeling in Meerlo. De wandeling werd gehouden op de eerste zondag na Nieuwjaarsdag.

Bij de start in 2003 waren er circa 50 deelnemers, later is dit uitgegroeid tot soms wel 800 wandelaars. Het werd een begrip in Meerlo, maar ook in de regio. Het stoppen van De Vöskes betekent niet het einde van de wandeling. Een groep enthousiaste mensen is van plan een SamenLoop voor Hoop te organiseren in Meerlo in het voorjaar van 2019. SamenLoop voor Hoop is een evenement, dat iets tegen kanker wil doen. Gedurende een 24 uur durende wandelestafette staan de wandelaars samen met lotgenoten stil bij kanker en vieren ze het leven. Tijdens de loop zijn er optredens, verschillende ceremonies en allerlei acties van deelnemers die op een bijzondere wijze geld inzamelen voor wetenschappelijk kankeronderzoek.

De openheid en eensgezindheid maken van een samenloop een evenement dat niemand onberoerd laat. Het evenement wordt volledig door vrijwilligers georganiseerd. Zij houden in de aanloop naar de SamenLoop voor Hoop op zondag 7 januari 2018 een winterwandeling. Starten kan op die dag tussen 10.00 uur en 13.00 uur. De afstanden bedragen 5, 10 en 15 kilometer. Startlocatie is zaal 't Brugeind aan de Leeuwerik 33 in Meerlo.


Discussieavonden Senior Service

Venray | Senior Service Gilde Venray houdt enkele serieuze discussies.

De deelnemers gaan met elkaar in discussie onder leiding van een gespreksleider. In januari zijn er vier avonden waarbij kennis kan worden gemaakt met deze gespreksvorm. De datums: Woensdag 10 januari Voltooid leven; zelfbeschikking of bepalen anderen (namens de staat) dit. Donderdag 11 januari Islam; vredige religie of politieke ideologie. Woensdag 24 januari EU; naar een politieke unie of een samenwerkingsverband. Donderdag 25 januari Basisinkomen; een onvoorwaardelijke uitkering invoeren of toch maar niet. Belangstellenden kunnen zich aansluiten bij de reguliere discussie- en debatgroep binnen Senior Service Gilde. De avonden beginnen telkens om 19.30 uur in het gebouw aan de Prins Bernhardstraat 12a in Venray. Aanmelden kan bij via e-mail sjef.wester
@planet.nl.


Oud papier

Venray | DOS Venray haalt op vrijdag 29 december oud papier op in de wijken De Brabander en Veltum.

Bij De Brabander ook de Overloonseweg grenzend aan die wijk. Om 9.00 uur wordt hier met het inzamelen begonnen. Voor Veltum gaat het om het gebied dat gelegen is tussen Westsingel, Langstraat/Hoebertweg, Weg in den Berg en Kempweg. Hier wordt begonnen met ophalen om 13.00 uur. Het verzoek is om het papier tijdig en goed gebundeld aan de straatkant gereed te zetten.

ATV Venray haalt op woensdag 27 december oud papier op bij bewoners van de straten Zandakker, Schutsboom, Vendel, Groenewoltsepad, Kruisstraat, St. Franciscuslaan, St. Antoniusstraat, Paterslaan e.o. en de straten in Molenklef, Vlakwater, omgeving Werckenslaan, Aan den Dril e.o. en Merseloseweg. Het verzoek is om het papier uiterlijk 18.30 uur in dozen of gebundeld aan de straatkant gereed te zetten. Ook bestaat iedere vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur de gelegenheid om oud papier, gebundeld of in dozen, te deponeren in de papiercontainer, die geplaatst is aan de Weg in den Berg, hoek Veltumse Kleffen/Kulutweg.


Vliegtuigcrashes centraal in Well

Well | In De Buun aan de Kasteellaan 25 in Well wordt op zaterdag 3 februari om 14.00 uur een lezing gehouden door Joop Hendrix over vliegtuigcrashes en Jacques Haumann presenteert zijn boek over ditzelfde onderwerp.

In ruim een jaar speurwerk in archieven en bodemonderzoek hebben Haumann en Hendrix alle vliegtuigcrash gevallen in de gemeente Bergen, inclusief Heijen, uit de WO II weten op te sporen. Het resultaat is in een boek van Haumann verwerkt. Met veel foto's van de gevonden restonderdelen en levensverhalen van ooggetuigen en familie van nabestaanden en vliegeniers die de crashes overleefd hebben. Tijdens de lezing komen diverse crashes aan bod. Ook worden er gevonden onderdelen tentoongesteld. Burgemeester Manon Pelzer krijgt het eerste exemplaar van het boek aangeboden.


Pelgrimage naar heilig land

Venray | De eeuwen door hebben het land Israël, en vooral Jeruzalem, aantrekkingskracht gehad op degenen die Jezus als Messias beleden.

Ze zochten de plaatsen op die steeds meer gewijd werden door al die pelgrims. Het Huis voor de Pelgrim, waarvan de Venrayse deken Smeets de voorzitter is, organiseert, naast vele andere bedevaarten, jaarlijks een pelgrimage naar het heilig land. In 2018 worden dat er zelfs twee. Van 1 – 13 augustus en van 3 – 15 oktober. Beide reizen hebben hetzelfde programma. In het zaaltje bij de Paterskerk aan de Leunseweg 5 in Venray vindt op dinsdag 23 januari om 20.00 uur een vrijblijvende informatiebijeenkomst plaats over deze reis. 'Het heilig land. Dat voel je, dat ervaar je, met heel je hart, heel je ziel en heel je verstand', melden de organisatoren.