Trio raadsleden aan kop kieslijst Samenwerking

Venray | Bij Samenwerking Venray staan de drie huidige raadsleden aan kop van de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Fractieleider Martin Leenders werd in februari al als lijsttrekker gekozen.

Maandag werd in de algemene ledenvergadering de volledige kandidatenlijst vastgesteld. Het voorstel van de lijstcommissie werd ongewijzigd overgenomen. De topvier is onveranderd ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2014. Theo Mulders uit Veulen, raadslid sinds 2002, bezet de tweede plaats voor Bernie van Lierop die aan zijn eerste raadsperiode bezig is. Hij nam in 2014 de plek in van Tineke Lamers die opnieuw vierde staat. Daarna volgen vijf namen die actief zijn in raadscommissies: Alia Achour, Harry Terhaag, Romy Litjens, Boy Janssen en Carola Sterk. De pas 16-jarige Romy Litjens is, als nummer zeven, wellicht het jongst verkiesbare raadslid in Venray. Wethouder Ike Busser sluit opnieuw de rij. Hij was bij vier verkiezingen (1998, 2002, 2006 en 2009) lijsttrekker van Samenwerking, waarna Martin Leenders het stokje overnam.

De volledige lijst: 1. Martin Leenders, 2. Theo Mulders, 3. Bernie van Lierop, 4. Tineke Lamers, 5. Alia Achour, 6. Harry Terhaag, 7. Romy Litjens, 8. Boy Janssen, 9. Carola Sterk, 10. Robert Westheim, 11. Jos Pijpers, 12. Nancy Schuurmans, 13. Randy Roso Ruoff, 14. Lam Classens, 15. Toon Millen, 16. Jan van Goch, 17. Ike Busser.


Einde huisconcert?

Venray | Het laatste huisconcert van de Rangel Silaev staat mogelijk op de rol voor 4 februari. Na drie jaar hard werken staat Stichting Stemvork er slecht voor en het arbeidsintensieve project International Masterclass Academy Kamermusic voor jonge top musici begint zijn tol te eisen. De 17-jarige topartiest uit Venray probeert de boel samen met zijn moeder Oksana Titova te redden.

"We hebben een moeilijke tijd bereikt", vertelt Titova. "We werken allemaal ontzettend hard, maar op dit moment hebben we alleen nog geld nodig om ons concertzaaltje voor de stichting uiteindelijk af te maken. Nu worden de huisconcerten gehouden in de woonkamer. Daar kan maar weinig publiek zitten en geen grote projecten in georganiseerd worden en we hebben slechts ruimte voor twee instrumenten. We willen stappen maken met onze stichting, maar op dit moment staan we stil. Ik weet niet zo goed wat we nu moeten doen."

De concertzaal aan de Dr. Kortmannweg in Venray staat er al. De akoestiek moet echter nog in orde worden gebracht en dat is een kostbare ingreep. "We willen graag dat Venray een thuis wordt voor internationale topartiesten en dankbaar publiek . Die hebben ook aangegeven dat ze graag naar Venray komen. We kunnen nog steeds iets moois neerzetten en Venray op de kaart zetten. We hebben alleen het gevoel dat we vergeten worden." We hebben alle kansen en we staan klaar om met onze stichting een nieuwe stroom artiesten te bevorderen en te helpen. Maar hoe hard is het dat puur uit financiële redenen en gebrek aan steun op financieel gebied zoiets moois in de steek wordt gelaten.

Momenteel draait Titova samen met haar zoon op voor de kosten die er worden gemaakt. "Dat kunnen we niet blijven doen. We willen heel graag, maar een keer is het genoeg. Ik hoop dat er iemand is die ons de helpende hand toe wil steken. We proberen altijd iets terug te doen voor mensen die giften aan ons geven. Natuurlijk hebben we geld nodig, maar daar willen we absoluut iets voor terugdoen."

Mocht het project niet slagen dan focust Silaev zich volledig op zijn eigen loopbaan. De pianovirtuoos keerde onlangs terug van succesvolle optredens in Griekenland.


Tasjesdief vast

Oostrum | Een 41-jarige man uit Oostrum verdwijnt voor één jaar achter de tralies. Dat bepaalde de rechtbank in Roermond onlangs. De man werd verdacht van drie strafbare feiten. Uiteindelijk werd hij voor drie feiten veroordeeld.

De rechtbank acht het bewezen dat de man op 7 juli 2015 in Beek een vrouw met geweld beroofde van haar handtas. Volgens de rechter stal de man ook een auto in Linne op 21 december 2015. De Oostrumer stal op 31 december 2015 weer een auto. Ditmaal in Den Bosch.

Hij zou toen ook een telefoon hebben gestolen, maar daarvoor is hij door de rechtbank vrijgesproken. De tijd die de man in voorarrest al heeft uitgezeten wordt van de celstraf afgetrokken. De man verbleef in de Rooyse Wissel in Oostrum. Toen de veroordeelde in de fout ging, zat hij nog in zijn proeftijd.


College kan bestuur Jerusalem overnemen

Venray | Dinsdag in de raadsvergadering kreeg het college toestemming om het bestuur van kunstencentrum Jerusalem over te nemen.

Enkele partijen hadden geen goed woord over voor de handelwijze van het oude bestuur. Om buiten medeweten van de gemeente om personele besluiten te nemen die extra geld kosten. Zo werd vlak na het akkoord over het sociaal plan een tijdelijke kracht nog een vaste aanstelling gegeven. "Verbaasd en verontwaardigd", reageerde Martin Leenders (Samenwerking). "De handelwijze van het bestuur was niet verstandig en ongepast", vond Toon Loonen (CDA). "Onkies. Dit kan zo niet", zei Esther Hoppenreijs (D66). Ze wees erop dat het college mogelijk aansprakelijk is 'als er nog meer lijken uit de kast komen'. Tino Zandbergen (inVENtief) complimenteerde de nieuwe wethouder Anne Thielen (CDA) dat zij het huidige bestuur kordaat aan de kant zet.