De winnende sporters samen met Verona van de Leur (voorgrond) op de foto.
De winnende sporters samen met Verona van de Leur (voorgrond) op de foto. Foto: Rikus ten Brücke

René en Myrthe beste sporters

Venray | Biljarter René Dericks en voetbalster Myrthe Moorrees zijn maandagavond in Zaal Zeven van Asteria uitgeroepen tot sportman en sportvrouw van Venray. Bij de ploegen ging de titel naar de voetballers van Ysselsteyn.

Verona van de Leur, voormalig topturnster, Nederlandse sportvrouw van het jaar en tegenwoordig onderneemster in de erotische industrie, was de hoofdgast van de Venrayse Sportgala College Tour. Ze werd door presentator Leon Aarts en het publiek uitgebreid geïnterviewd. René Dericks won in 2017 drie officiële Grand Prix-wedstrijden kunststoten in de hoogste klasse in Nederland, het NK in Oosterhout en internationale toernooien in Hannover en Turnhout. Hij kreeg van het publiek en de jury meer stemmen dan de wielrenners Wout Poels en Mike Teunissen en Jos Ploegmakers (Europees kampioen en wereldkampioen bankdrukken).

Voetbalster Myrthe Moorrees kende een succesvol jaar. Ze maakte haar debuut in het Nederlands team, speelde met PSV de bekerfinale en scoorde negen doelpunten in eredivisie. Het publiek en de jury sloegen haar prestaties hoger aan dan die van zwemster Lisa Dreesens (zilver en brons op het NK lange baan en open water, Nederlands estafettekampioen met PSV) en handbalster Harma van Kreij (genomineerd voor beste speelster van Borussia Dortmund in de Bundesliga).

De strijd om de titel Sportploeg van het jaar was spannend. Uiteindelijk trokken de voetballers van Ysselsteyn (kampioen 4e klasse F) aan het langste eind, voor de handbalsters van Manual (kampioen tweede klasse) en de korfbalsters van de Peelkorf (promotie als nummer twee naar de topklasse). Voor voetbalclub Ysselsteyn was het 21ste Sportgala Venray dubbel feest, want trainer Ruud Jenneskens werd uitgeroepen tot trainer-coach van het jaar. Demi Boom werd, evenals in 2015, uitgeroepen tot hét sporttalent van Venray. De atlete werd in 2017 Nederlands kampioene hoogspringen NK indoor en outdoor, ze won zilver bij het NK speerwerpen, brons bij het NK meerkamp, ze tekende voor verschillende beste Nederlandse seizoensprestaties en ze werd geselecteerd voor het Nederlands team. De andere genomineerden waren volleybalster Dagmar Boom, amazone Charlotte Kuijpers, Quinn Gerlach (muah thai), motorcrosser Britt Jans-Beken en tafeltennisster Emma van der Zanden. De strijd om de titel sporter met een beperking was dit jaar een volledig judofeest. Ifeanyi Oguejiofor - tweede van de wereld en Duits kampioen - werd gekroond tot Venrays beste, voor Jasper Holtackers en Jurgen van der Heijden. De Breedtesportprijs van de gemeente Venray ging naar Baas van Venray. De prijs werd uitgereikt door sportwethouder Anne Thielen, die haar 'debuut' maakte op het sportgala. TWC Oostrum (organisatie ploegentijdrit) en wandelvoetbal (voetbalvorm waarin sport en gezelligheid hand in hand gaan) kregen een eervolle vermelding. Tot zijn grote verrassing werd Kees Spitters uit Oostrum uitgeroepen tot sportvrijwilliger van het jaar. Hij is al vanaf bijna het begin betrokken bij basketbalvereniging Jumpers en heeft vele bestuurstaken en vrijwilligerstaken vervuld binnen de club. Kees Spitters was onder meer secretaris en voorzitter.