Varkenshouders boos op dorpsraad

LEUNEN | Enkele varkenshouders uit Leunen uitten maandag in de dorpsraadvergadering hun ongenoegen over de opstelling van de dorpsraad. Na het bezoek van woordvoerster Mia Wegh, namens verontruste omwonenden van de Scheiweg, besloot de dorpsraad een inspraakreactie te sturen naar de gemeente over de visie op de veehouderij.

Door Henk Willemssen

De dorpsraad steunt het verzoek van Mia Wegh voor een meetpunt aan de Scheiweg voor stank en fijnstof. Dat de dorpsraad tevens pleitte om de plicht van schonere stallen en het halen van scherpere milieudoelen te vervroegen van 2030 naar 2020 - naar voorbeeld van de provincie Brabant - schoot bij de varkenshouders in het verkeerde keelgat. "Er zijn in Leunen zo'n vijftien varkenshouders die een jaar of vijf geleden flink hebben geïnvesteerd. Op basis van een bedrijfs- en financieringsplan", zei Jan van Kempen. "Hoe kan de dorpsraad zeggen dat de milieudoelen tien jaar eerder moeten worden gehaald? Dit gaat enorm veel geld kosten. Daarmee wordt de pijler onder de gezinsbedrijven weggeslagen."

Voorzitter Jeroen van de Leur reageerde dat de dorpsraad geen stelling neemt tegen veehouders. "We dienen het algemeen belang. De gezondheid is daarin heel belangrijk. Uit de visie blijkt dat er een minder leefklimaat is in bepaalde gebieden in Leunen. Wij willen een gezond leefmilieu." De varkenshouders vinden dat de dorpsraad niet op eigen houtje de gemaakte afspraken voor 2030 ter discussie kan stellen. "Dat is onacceptabel. Jullie reageren als een kip zonder kop. Dit kan gewoon niet", zei Pieter Cornelissen. De dorpsraad kreeg ook het verwijt dat ze hun oren hebben laten hangen naar één inwoonster. "Op emotionele gronden worden wij als veehouders met de rug tegen de muur gezet", vond Van Kempen. Dorpsraadslid Sjaak Rongen erkende het: "We hebben inderdaad ingestoken op het verhaal van Mia Wegh. Zonder weerwoord. Daarmee zijn we de fout ingegaan." Van de Leur zei dat het probleem van stank en fijnstof heel Leunen aangaat. "Daarom hebben we die reactie gestuurd. Als dorpsraad willen we de belangen van de inwoners behartigen. Maar wellicht hebben we de formulering wat ongelukkig gekozen."

De varkenshouders hadden ook hun twijfels over het meetpunt. Ze haalden aan dat fijnstof ook door verkeer en houtkachels wordt veroorzaakt. Bovendien zijn de meeste varkensbedrijven in Leunen vrij nieuw en ze voldoen aan alle eisen. "We houden ons aan de vergunning en de wetgeving", zei Van Kempen. "Bedrijven die dat niet doen, mogen ook hard worden aangepakt. Want zij bezorgen de sector een slechte naam."