Afvalonderzoek langs de Maas

Venray | Voor het eerst in Nederland en België wordt er een grootschalig onderzoek gestart naar rivierafval langs de Maas en Waal met burgerwetenschap. Dit onderzoek is onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.

Schone Rivieren zoekt vrijwilligers die mee willen doen aan dit rivierafvalonderzoek. Hiermee kan het verschil worden gemaakt in de aanpak van de plastic soep. De droom van Schone Rivieren is dat er vanuit de Nederlandse en Belgische rivierdelta geen plastic afval meer de Noordzee in stroomt. De voorbereidende training voor het onderzoek wordt in januari 2018 gegeven.

Voor het onderzoek in Nederlands en Belgisch Limburg worden vrijwilligers gezocht die als onderzoeker een bijdrage willen leveren aan kennis over zwerfafval op de oevers van de Maas. Vrijwilligers dienen op vier dagen beschikbaar te zijn: een dag training, twee onderzoeksdagen en een dag evaluatie. Tijdens het onderzoek worden vrijwilligers ingedeeld op een tracé (stuk oever langs de Maas) en volgens een gestandaardiseerd protocol wordt het afval geteld en ingedeeld in categorieën. De metingen vinden plaats in februari en september 2018. Sinds 2013 worden de Nederlands Limburgse Maasoevers opgeruimd in zo'n 144 opruimacties met meer dan 1683 vrijwilligers via de samenwerking Schone Maas Limburg. Dat is een samenwerking van alle Maasgemeenten (waaronder Venray), de provincie Limburg, Rijkswaterstaat, Stichting het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Waterschap Limburg en IVN Limburg die het geheel coördineert.


Vernieuwd beleid evenementen

Venray | Burgemeester en wethouders van Venray hebben het vernieuwde evenementenbeleid vastgesteld. Dit is te vinden op www.beleidvenray.nl/evenementenbeleid.

Het beleid is vormgegeven in een leesbare en klantgerichte website. Op de website staan spelregels en tips voor een gezond, veilig en duurzaam evenement. Lees bijvoorbeeld hoe een vergunning is aan te vragen en welke locaties geschikt zijn voor het organiseren van een evenement. Naast de vormgeving van het beleid is ook een aantal spelregels aangepast, zodat de overlast voor omwonenden zo beperkt mogelijk is.

Denk hierbij onder andere aan het als organisator van een evenement zelf regelen van materialen (zoals dranghekken en afvalbakken), aanscherping van tijden voor opbouwen en afbreken, het opruimen van afval en handhaving van geluidsnormen. Ook zijn er duurzaamheidstips in opgenomen.

Het evenementenbeleid van de gemeente verwijst voor tips over toegankelijkheid naar de website van het Gehandicaptenplatform.