Verkoop oude vuilnisstortplaats Venrays Broek

VENRAY | De voormalige gemeentelijke vuilnisstortplaats Venrays Broek wordt verkocht aan Nazorg Limburg BV. Deze organisatie is opgericht door de Limburgse gemeenten om het eigendom van gesloten stortplaatsen over te nemen.

Venrays Broek, ten noorden van de wijk Brabander, heeft een dubieus verleden. De vuilnisbelt kwam begin jaren zeventig in opspraak doordat grazende koeien van veehouder Van Dijck in de buurt ziek werden. Er zou door bedrijven chemisch afval zijn gestort. De stortplaats is al decennia buiten gebruik. Volgens de gemeente is uit onderzoek gebleken dat er momenteel geen humane of ecologische verspreidingsrisico's zijn. Daarom is er op dit moment ook geen saneringsplicht. Toch wil de gemeente er graag vanaf omdat mogelijke risico's op de loer liggen.

De deklaag op de enorme afvalberg is op veel plekken te dun of ontbreekt zelfs. De gemeente heeft er een hekwerk omheen gezet om toegang te voorkomen. Daarnaast vormt het stortmateriaal, onder meer chemisch afval, nog altijd een risico. Een mogelijke saneringsplicht komt na de overdracht bij Nazorg Limburg te liggen.

Om verspreiding via het grondwater te voorkomen wordt het afvalwater via een gemaal weggepompt naar de riolering. Volgens de gemeente wijkt dit percolaatwater nauwelijks af van de kwaliteit van het oppervlaktewater in de omgeving.


Vernielingen aan flat en auto's

Venray | De politie is op zoek naar getuigen van vernielingen in het trappenhuis van een appartementencomplex aan de Westsingel in Venray. In twee ramen werden zondag een barst en een gaatje ontdekt.

Tevens werd aan twee bij de flat geparkeerde auto's schade, deuken in het plaatwerk, geconstateerd. Uit onderzoek blijkt dat deze beschadigingen vermoedelijk met een luchtdrukwapen zijn toegebracht. 'Vermoedelijk zijn deze vernielingen zaterdag 16 december of zondag 17 december toegebracht', meldt de politie op haar Facebookpagina.

Getuigen of mensen met tips wordt verzocht contact op te nemen met de politie Venray-Gennep via telefoon 0900-8844.