Afbeelding
Foto: Christ van den Munckhof

OTTO wint procedure met Belastingdienst

VENRAY | OTTO Work Force beleeft een uitstekend jaareinde. Naast deze week een recordomzet van meer dan 5 miljoen euro te hebben gerealiseerd en het bereiken van de 200 miljoen euro jaaromzet in Nederland, ontving het Venrayse bedrijf ook nog eens de positieve uitspraak van het Gerechtshof Den Bosch over de belastingclaim van 14,7 miljoen euro.

Het gerechtshof heeft de claim van de fiscus helemaal afgewezen. Daarmee komt een einde aan de sinds 2013 lopende procedure met de Belastingdienst over de toepassing van de Wet Vermindering Afdracht (WVA). OTTO heeft in het verleden gebruikgemaakt van deze regeling, die was bedoeld om de educatie van medewerkers fiscaal te bevorderen. De fiscus was van mening dat OTTO ten onrechte voor zijn medewerkers WVA heeft geclaimd. Het gerechtshof heeft OTTO uiteindelijk in het gelijk gesteld en de aanslagen van de fiscus vernietigd.

De OTTO-groep beleeft een meer dan uitstekend jaar. De groepsomzet eindigt dit jaar boven de 280 miljoen euro. Het bedrijf uit Venray verwacht in 2018 een groepsomzet te gaan realiseren van ruim 330 miljoen euro. Door de sterke economie en de krappe arbeidsmarkt is de vraag naar flexkrachten en arbeidsmigranten flink toegenomen, waarvan OTTO profiteert. Het sterk Europees ontwikkelde wervingsnetwerk, waarbij kwaliteit voor nationaliteit gaat, zorgt ervoor dat OTTO steeds voldoende medewerkers beschikbaar heeft. Door gebruik te maken van door OTTO Innovations Lab in Utrecht ontwikkelde tools weet OTTO steeds de beste medewerkers te rekruteren, te matchen, te trainen en te begeleiden voor zijn klanten. Uit de 9600 metingen van tevredenheidsonderzoeken blijkt dat de medewerkers OTTO waarderen met een 7,5 en de klanten OTTO waarderen met een 7,6. De Raad van Bestuur van de OTTO-groep wordt vanaf 2018 ondersteund door een European Executive Comittee.

De EEC bestaat uit Karolina Swoboda (Operations directeur NL), Tomasz Dudek (Operations directeur CEE), Patrycja Liniewicz (Recruitment directeur), Edith Hageman (Commercieel directeur) en Justyna Kooijmans (HR directeur). Leo van Megen ga als Finance Manager NL het Nederlandse directieteam ondersteunen. Mede door deze ontwikkeling zal OTTO in staat blijven om aan de groeiende behoefte van gemotiveerde en gekwalificeerde flexmedewerkers te blijven voldoen.


Jeugddetentie voor bekeerlinge

Wanssum | De 18-jarige Aisha uit Wanssum is door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot 270 dagen jeugddetentie, waarvan 228 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De bekeerlinge kreeg de straf voor voorbereiding van deelname aan een organisatie met een terroristisch oogmerk (IS).

De vrouw heeft de 42 dagen onvoorwaardelijke dagen al in jeugddetentie uitgezeten. Dat houdt in dat Aisha per direct op vrije voeten komt. De officier van justitie eiste twee weken geleden een halfjaar gevangenisstraf.

Uit onderzoek is gebleken dat Aisha een vliegticket had om op 20 juli 2016 naar Istanboel af te reizen. Ze werd op 18 juli aangehouden. De contacten die de vrouw had voor haar geplande vertrek werden nagetrokken. En toen bleek dat de vrouw door zou reizen naar IS-gebied in Syrië. Dat bleek ook uit de contacten die Aisha had met een IS-strijder in Syrië. Met hem wilde ze trouwen en ze bespreekt hoe ze vanuit Turkije naar IS-gebied kan reizen. De rechtbank acht daarom bewezen dat Aisha naar Syrië wilde afreizen.

Volgens de rechtbank heeft de verdachte in haar contacten met anderen op meerdere momenten aangegeven de gewelddadige strijd (jihad) niet te schuwen. De Wanssumse heeft het gedachtegoed van IS volgens de rechtbank niet alleen onderschreven, maar ook de bereidheid getoond om aan de strijd bij te dragen.

Een getuige verklaarde dat Aisha had aangegeven dat zij naar Syrië wilde gaan en aangaf dat ze de gewapende strijd een goed idee vond. Uit een telefoongesprek op 16 juli 2016, vlak voor haar geplande vertrek naar Turkije, blijkt dat de verdachte heftige, gewelddadige uitspraken doet als het gaat om ongelovigen. Een getuige verklaart dat de verdachte de handelswijze van IS goed vond. Ook heeft ze hem gevraagd of meisjes mochten strijden in het strijdgebied. Met een andere getuige voert Aisha een chatgesprek. Ze zouden buren worden in Raqqa (Syrië). Ze hebben het in dat gesprek onder meer over het delen van kleding en het zorgen voor hun mannen. Ze wilden bijvoorbeeld cakejes bakken in de vorm van een granaat.

'Verder worden in de telefoon van de verdacht afschrikwekkende en heftige beelden aangetroffen van de strijd van IS en haar strijders', schrijft de rechtbank. Door deze bewijzen acht de rechtbank het bewezen dat de verdachte voorbereidingen heeft getroffen om deel te nemen aan een organisatie met een terroristisch oogmerk. Ze zou ook betrokken zijn geweest bij de plannen voor een aanslag op een overheidsgebouw, maar daar was volgens de rechtbank te weinig bewijs voor.

Naast de jeugddetentie heeft Aisha diverse voorwaarden gekregen van de rechtbank. Als de tiener binnen de proeftijd opnieuw in de fout gaat, dan moet zij alsnog 228 dagen de cel in. Ook moet ze medewerking verlenen aan het vaststellen van haar identiteit. Dat gebeurt onder meer door het afnemen van één of meerdere vingerafdrukken. Ze moet daarnaast medewerking verlenen aan het reclasseringstoezicht. Daar hoort onder meer de medewerking aan huisbezoeken bij.

De rechtbank in Roermond stelde daarnaast nog enkele speciale voorwaarden. Tijdens de proeftijd van twee jaar moet Aisha meewerken aan een ambulante behandeling (schematherapie), voor zolang Reclassering Nederland dat noodzakelijk acht. Ze dient tijdens de proeftijd ook op aanwijzing van Reclassering Nederland mee te werken aan gesprekken met een imam en/of theoloog of andere deskundige op het gebied van geloofsovertuiging. Bovendien moet ze zich gedurende de proeftijd op bepaalde tijdstippen melden bij Reclassering Nederland. De tijdstippen bepaalt de reclassering en die organisatie bepaalt ook de frequentie van de bezoeken.