'Geen respect en stemmingmakerij'

YSSELSTEYN | Rob Janssen is uit onvrede uit het presidium van het dorpsforum gestapt. Tijdens de forumvergadering uitte hij zijn ongenoegen over de houding van enkele forumleden. "Stemmingmakerij en nul respect voor de vrijwilligers."

Het eindverslag van de werkgroep die zich bezighield met de evaluatie van het dorpsforum is bij Janssen, en bij vele anderen, in het verkeerde keelgat geschoten. Een groep van elf forumleden schreef een kritisch verslag over het functioneren van het dorpsforum. Het verwijt is dat het rapport anoniem en zonder hoor en wederhoor is opgesteld. Ook de toonzetting stuitte velen tegen de borst. Rob Janssen riep de anonieme critici op uit hun schuilplaats te komen en zich kandidaat te stellen. Er is niet alleen een vacature in het presidium – dat nu nog bestaat uit Martijn Arts en Willie Koonings – maar ook de dorpsraad is al jaren onderbezet.

Rob Janssen omschreef in zijn afscheidswoord treffend de bestuurlijke crisis die het ooit zo eensgezinde Peeldorp al jarenlang in de greep houdt. Hij zat in de dorpsraad van 2004 tot 2009. Janssen trok zich terug omdat hij vond dat het dagelijks bestuur te veel verantwoordelijkheid droeg. "De taken moesten beter verdeeld worden. Want vele handen maken licht werk. Mijn mening werd niet gedeeld. Daarom ben ik eruit gestapt. De dorpsraad was te kwetsbaar. Dat bleek wel toen enkele sleutelfiguren stopten." De nieuwe opzet met het dorpsforum verliep stroef. "Veel verschillen in opvatting, oud zeer en persoonlijk wantrouwen. Terwijl respect en vertrouwen juist de basis zouden moeten zijn", verwoordde Janssen.