Wantrouwen in Ysselsteyn

YSSELSTEYN | Het wantrouwen overheerst nog steeds in het Ysselsteynse dorpsforum. Bijna drie jaar na de oprichting blijft het hommeles. "We praten alleen maar over procedures. Maar niet over de inhoud. Over zaken die spelen in het dorp", klonk het herhaaldelijk tijdens de forumvergadering. Enkele leden zijn het meer dan beu. Ze uitten openlijk hun onvrede en frustraties. Ze willen zich inzetten voor Ysselsteyn, maar kunnen geen kant op.

Door Henk Willemssen

Het was tegelijkertijd de grote winst van vorige week woensdagavond. "Eindelijk hebben we eens een goede en open discussie gevoerd", verzuchtten enkele forumleden. Paul Verhoeven zag het als een keerpunt. "We verzanden telkens in procedures, maar we doen niks. Dat moet ophouden. Vanaf nu gaan we aan de slag. Met het vertrouwen in elkaar dat we het samen oplossen." Daar was vrijwel iedereen het roerend mee eens.

Het dorpsforum, opgericht in februari 2015, kende geen makkelijke start. De problemen staken de kop op nadat dorpsraadvoorzitter Sieb Nijssen vijf jaar geleden stopte. Hij was een echte verbinder die dag en nacht voor het dorp in touw was. Zijn opvolger Martin Houden, directeur van Houbensteyn, hield het al snel voor gezien. Daarna dobberde de dorpsraad doelloos rond. Er was veel kritiek omdat er geen draagvlak zou zijn in het dorp. Er moest een nieuwe opzet komen. Een groot dorpsforum met daarnaast een nieuwe dorpsraad.

Martijn Arts werd gekozen tot forumvoorzitter. Hij erkende de problemen en hamerde vanaf het begin op eensgezindheid en om het verleden te laten rusten. Dat bleek niet zo eenvoudig. Verstoorde verhoudingen bleven de boventoon voeren. Het werd alleen maar erger. Dorpsraadvoorzitter John Claessens uitte zijn frustraties over de tweespalt. "Het is heel vervelend een boodschap uit te dragen als er zo veel verdeeldheid en tegengeluiden zijn." Twan de Wit, kartrekker van de werkgroep Lovinckplein, zei zich beschadigd te voelen. "Door mensen die op onze stoel zijn gaan zitten. Ik doe niets meer in een werkgroep." Martin Houben legde de vinger op de zere plek. "We zitten gewoon niet op een lijn. Er heerst een spanningsveld." Om het dorpsforum beter te laten functioneren zijn een missie en visie opgesteld. "Er zijn omgangsvormen aan toegevoegd", zei Martijn Arts. "Het basisprincipe van ons handelen. De rode lijn hoe we hier met elkaar omgaan." Niemand was erop tegen. Wel op het feit dat het forum nog meer gevangen wordt in procedures.