Krapte op arbeidsmarkt

Venray | De aanhoudende economische groei in Limburg zorgt voor krapte op de arbeidsmarkt, vooral in de zakelijke dienstverlening, de bouw en de zorg. Het groeiende aantal moeilijk vervulbare vacatures kan zelfs tot stagnatie van de economische groei leiden. Deze analyse staat in het eerste kwartaalbericht 'Arbeidsmarkt Provincie Limburg' die GS vandaag aan Provinciale Staten stuurde. Marleen van Rijnsbergen, gedeputeerde Werk en Welzijn: "Deze cijfers onderstrepen de noodzaak voor het provinciale Aanvalsplan Arbeidsmarkt 'zo WERKT Limburg!' dat als doel heeft meer Limburgers aan het werk te krijgen en meer vacatures in Limburg te vervullen."

De Limburgse economie groeit volop, waardoor de werkgelegenheid in Limburg in 2017 met 1.1% is toegenomen. Het aantal vacatures is dit jaar met 27% gestegen ten opzichte van 2015.

Met een krimpende potentiƫle beroepsbevolking zorgt dit voor een verwachte groei van het aantal arbeidsplaatsen met 10.500 tot 2021, en een afname van de werkeloosheid tot 3,1% in 2021. Dit biedt kansen voor mensen zonder werk, maar maakt het voor werkgevers moeilijker om hun vacatures te vervullen.

De meeste vacatures ontstaan voor verkoopmedewerkers detailhandel, schoonmakers, kelners en barpersoneel, vrachtwagenchauffeurs, transportplanners en logistiek medewerkers, verzorgenden en bouwarbeiders ruwbouw.

Marleen van Rijnsbergen, gedeputeerde Werk & Welzijn: "Dit rapport toont eens te meer de noodzaak voor het Aanvalsplan Arbeidsmarkt 'Zo WERKT Limburg!'. Nu de Limburgse economie zo floreert is het de uitdaging om ervoor te zorgen dat er op korte, maar zeker ook op de lange termijn, voldoende gekwalificeerd personeel is om die groei voort te kunnen zetten. Dit is een belangrijke en complexe opgave, waar we iedereen bij nodig hebben! We kiezen voor een integrale aanpak met duurzaam werkgeverschap, scholing en vitaliteit van werknemers en een aantrekkelijke woon- en leefomgeving".

Dit driemaandelijkse overzicht geeft inzicht in de dynamiek van de Arbeidsmarkt in Limburg en laat de stand en het verloop van de arbeidsmarktsituatie in Limburg zien. De cijfers zijn afkomstig van www.arbeidsmarktdashboard.nl.


Weer minder Venraynaren in bijstand

Venray | Voor het tweede achtereenvolgende jaar is er een daling te zien in het uitkeringenbestand van Venray. In november van dit jaar werden 898 uitkeringen uitbetaald. In mei 2017 waren dit er nog 938. Dit betekent een daling van veertig uitkeringen in zes maanden tijd.

In 2017 zijn in het totaal 162 uitkeringen toegekend. Daar staat tegenover dat er meer dan 220 uitkeringen met succes opgezegd zijn. Daarmee is de dalende trend die vorig jaar werd ingezet, doorgevoerd. Met name het verder aantrekken van de economie zorgt voor meer lokale werkgelegenheid. Vooral in het laatste kwartaal daalt het uitkeringenbestand in Venray sterker dan het gemiddelde in Nederland.

Wethouder Anne Thielen: "Na een jarenlange stijging van het aantal uitkeringen lijkt het tij nu definitief gekeerd. Ook in 2018 willen we hier zoveel mogelijk op doorpakken. We blijven investeren in mensen in een uitkeringspositie zodat iedereen zoveel mogelijk betaald mee kan doen. Dit doen we door middel van een aantal succesvolle projecten. We hebben nu twee jaar ervaring met de pilot Wijkleerbedrijf en met de pilot Arbeidsmatige dagbesteding nieuwe stijl. Beide pilots gaan we structureel aanbieden in Venray."

Bij het Wijkleerbedrijf verrichten studenten allerlei hand- en spandiensten bij minder mobiele of oudere inwoners. Denk aan gezamenlijk boodschappen doen en licht huishoudelijke klussen. Zij kunnen daarmee een diploma op niveau 1 behalen. Bij het wijkleerbedrijf doorlopen momenteel 29 studenten zo'n traject. Het overgrote deel behaalt begin 2018 een niveau 1-diploma en stroomt vervolgens door naar een baan of vervolgonderwijs.

Arbeidsmatige dagbesteding biedt de gemeente aan inwoners die (nog) niet regulier aan de slag kunnen, maar wel willen werken aan hun toekomst en werkervaring willen opdoen. De gemeente kent diverse activiteiten zoals schoonmaken, werken in het groen en het maken van houten producten. Bij de bedrijven die aangesloten zijn bij de pilot arbeidsmatige dagbesteding hebben 52 mensen activiteiten verricht, van wie er inmiddels veertien zijn uitgestroomd naar betaald werk.


'Ingang parkeergarage op Leeuw-plein'

Venray | Daan Janssen (D66) opperde dinsdagavond tijdens de raadsvergadering het idee voor een voetgangersingang van de parkeergarage op het plein van De Gouden Leeuw.

De parkeerkelder wordt te weinig gebruikt. Door een ingang dichter bij het winkelcentrum zal er meer toeloop komen. Janssen deed het voorstel dinsdag in de raadsvergadering vooral met het oog op de bezoekers van de twee coffeeshops in de Henseniusstraat. Zij zorgen voor veel parkeeroverlast in de buurt. "De coffeeshophouders zouden hun klanten moeten bewegen de auto's in de parkeergarage neer te zetten."

Wethouder Ike Busser (Samenwerking) reageerde dat dit wel een dure oplossing is. "Bovendien wordt het multifunctionele gebruik van plein, zoals voor de kermis, daardoor beperkt. Maar we gaan er wel naar kijken."