De familie Claessens uit Brukske.
De familie Claessens uit Brukske. Oude foto

Familie Claessens Brukske

Venray | Antoon Claessens en Hendrika Claessens-Jenneskens trouwden op 18 april 1902. Landbouwer Antoon werd in 1869 geboren en Hendrika in 1876, beiden in Venray.

Ze woonden in de boerderij van Jenniskens op 't Brukske. Rond 1916 verhuisden ze naar de boerderij waar thans St. Servatiusweg 6 is. Deze U-vormige boerderij is omstreeks 1850 gebouwd en met de bijbehorende kapel en veldkruis is het een mooi bewaard stukje Venray.

Deze foto is vermoedelijk rond 1935 genomen bij gelegenheid van het opdragen van de eerste H. Mis van zoon Gradje. Zijn kloosternaam was pater Flores van de Orde der Franciscanen. De bewoners van het Brukske zorgden traditiegetrouw voor de prachtige versiering van zijn ouderlijk huis. Dochter Anna ontbreekt op de foto. Anna was moederoverste Floscula in het klooster in Heel. Zij mocht voor deze belangrijke familieaangelegenheid niet naar huis. Ook de andere dochters gingen in het klooster. Antoon overleed op 26 november 1943. Zoon Drikus trouwde met Marie Willems en ze gingen in een boerderij aan de Scheide in Leunen wonen. Zoon Jan trouwde met Bertha Poels en ging in Ysselsteyn wonen. Zoon Sef trouwde met Marie Philipsen. Ze gingen in het ouderlijk huis wonen. Hendrika overleed op 13 september 1953. Sef en Marie namen het boerenbedrijf over. Toen rond 1970 de woningen op het Brukske werden gebouwd, werd zijn grond onteigend en was Sef gedwongen zijn koeien en varkens op te ruimen. Sef pachtte van het Servaas nieuwe grond aan het Antoniusveld. Op deze grond verbouwde hij groenten en Marie verkocht deze groenten in de stal van de boerderij, later ingericht tot groentewinkel. Sef en Marie kregen vier dochters en vier zonen. De zonen werkten altijd in de landbouwteelt mee. De dochters verleenden eveneens hand- en spandiensten tijdens de oogstperiodes. In 1980 namen de zonen Sjaak en Piet het bedrijf over. Hun ouders bleven in de boerderij wonen. De dochters hielpen ook mee in de winkel. In 1988 werd de boerderij opnieuw ingericht, zoals ze nu is. De ouders verhuisden naar de Pavanestraat, waar Sef op 15 mei 1996 overleed en zijn echtgenote op 13 november 1999. De gepachte grond van het Servaas werd verkocht ten behoeve van de woningbouw in het Antoniusveld. Vanaf dat moment werden de groenten ingekocht. De kinderen van Sef en Marie hebben nog steeds de groentewinkel, die is uitgegroeid tot een groentesupermarkt en een begrip is in Venray. Sjaak overleed in 2008 en Piet en echtgenote Margo runden het bedrijf alleen. Vanaf 1 april 2017 heeft Piet het bedrijf verkocht aan zijn jongste broer Jos die evenals zijn broer Toon in Castenray woont. Ilse, de dochter van Jos, zal op de boerderij gaan wonen. Zittend v.l.n.r.: vader Antoon Claessens; pater Floris; moeder Hendrika Claessens-Jenneskens. Staand v.l.n.r.: Jan; Nella; Sef; Marie; Drikus. Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray