Zaterdag open dag plan De Steeg

Leunen | Fase 2 van het nieuwbouwplan De Steeg in Leunen gaat van start.

De woningmarkt is in de tweede helft van het afgelopen jaar sterk aangetrokken. Vooral ruime twee-onder-één-kapwoningen zijn erg in trek. Hierop speelt Nebuvast, vastgoedontwikkelaar uit Gennep, goed in. In het nieuwbouwplan De Steeg zijn nog een enkele zeer ruime twee-onder-één-kapwoningen en nog maar twee vrijstaande woningen beschikbaar. In het voorjaar van 2018 wordt al gestart met de bouw hiervan.

Zaterdag 16 december van 10.30 uur tot 12.00 uur zijn belangstellenden van harte uitgenodigd voor een borrel met oliebollen tijdens de open dag op de bouwplaats, samen met de verkopende makelaars, aannemer en ontwikkelaar. De nog te koop zijn de kavels, een voorbeeldwoning en het ruimtelijke gevoel van de mooie ligging aan de beek in Leunen, met toch alle voorzieningen van Venray binnen handbereik, zijn te bezichtigen.


Wereldpaviljoen

Steyl | Wereldpaviljoen Steyl is op zoek naar vrienden.

Deze culturele attractie in de voormalige drukkerij van Steyl draait inmiddels al drie jaren volledig op vrijwilligers, ook uit de gemeente Venray. De reacties van de bezoekers en scholen zijn zeer positief en in het kloosterdorp Steyl wordt het Wereldpaviljoen gezien als een welkome aanvulling en een vliegwiel voor verdere ontwikkelingen. De organisatie ontvangt geen overheidssubsidie voor de exploitatiekosten en is afhankelijk van entree en donaties.

Op dit moment wordt de Fokker 50, een van de grote attracties van het Wereldpaviljoen, vervolmaakt. Zo worden binnenkort een echte staart en zijvleugels gemonteerd op de romp. Die heeft het Wereldpaviljoen op de kop getikt op Airport Zuid-Limburg bij het bedrijf AELS in samenwerking met Piet Smedts Aero Baarlo. Om de kosten te dekken van het vliegtuig kunnen geïnteresseerden een vliegtuigstoel adopteren voor 200 euro voor twee jaren. In ruil daarvoor wordt de naam van de schenker geborduurd op het hoofddoekje dat op elke stoel is bevestigd. "Van de dertig stoelen die we hebben zijn er op dit moment weer tien vrij", zegt voorzitter René Poels. "Het zou mooi zijn als we binnenkort weer alle stoelen 'bezet' hebben." Een andere manier om het Wereldpaviljoen structureel te helpen is door vriend te worden van het Wereldpaviljoen. Dat kan vanaf 50 euro per jaar. Vrienden van het Wereldpaviljoen mogen altijd met twee personen gratis een bezoek brengen en worden via de nieuwsbrief op de hoogte gehouden van actualiteiten en nieuwtjes. Meer informatie: www.wereldpaviljoen.com of telefoon 06-55620769.


Renovatie D'n Oesterham

Oostrum | Oostrum gaat als eerste gemeenschap van de gemeente Venray Schoon door de Poort. Het college van B en W heeft besloten dat het dorp een bijdrage ontvangt voor de renovatie van gemeenschapshuis D'n Oesterham. Daarmee wordt Stichting Gemeenschapshuis D'n Oesterham in staat gesteld om haar exploitatie toekomstbestendig te maken.

Het ingediende projectplan van de gemeenschap Oostrum gaat over de renovatie van gemeenschapshuis D'n Oesterham. Met de vaststelling door het college dat het plan voldragen is, wordt D'n Oesterham het eerste plan dat wordt uitgevoerd in het kader van Schoon door de Poort. De renovatie van het gemeenschapshuis bestaat onder meer uit het splitsen van de grote zaal met een flexibele wand, het verbreden van het podium, het vernieuwen van de afwerking van wanden en vloeren, energiebesparende maatregelen en het plaatsen van zonnepanelen. De volgende stap is het opstellen van een ontwikkelovereenkomst tussen de gemeente en de stichting. In deze overeenkomst worden een aantal kritische punten en de adviezen van de commissie, die het projectplan heeft beoordeeld, verder uitgewerkt. Na ondertekening kan de Stichting in 2018 starten met de renovatie.

Met het aanbieden van het projectplan aan de gemeente heeft D'n Oesterham een aanvraag gedaan in het kader van het traject Schoon door de Poort. Dit traject maakt het de besturen van de gemeenschapsaccommodaties mogelijk hun nieuwe verantwoordelijkheid voor een zelfstandige, toekomstbestendige exploitatie waar te maken. De gemeente geeft eenmalig een bijdrage voor de noodzakelijk geachte aanpassingen. Daarna kunnen de dorpen en wijken met een schone lei beginnen. Voor de uitvoering van Schoon door de Poort heeft de gemeenteraad een raamkrediet ter beschikking gesteld.


Erepenning Wiertz

Roermond | Gouverneur Theo Bovens reikte zaterdag de Provinciale Erepenning uit aan Mgr. Frans Wiertz tijdens de afscheidsviering van de bisschop in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond.

Frans Wiertz werd in 1968 tot priester gewijd. Gedurende zijn hele priesterleven voelt bisschop Wiertz zich sterk betrokken bij mensen, die om welke reden dan ook, aan de onderkant van de samenleving leven. Zo was hij onder meer nauw betrokken bij de realisatie van pensions voor de opvang en begeleiding van dak- en thuislozen (Mijnzicht 1994, Roerzicht 1999 en Jekerzicht 2005). Samen met de Raad van Kerken gaf hij de aanzet tot het zogenaamde maatjesproject, een project waarbij zwerfjongeren een 'peter' of 'meter' toegewezen kregen voor begeleiding. Hij was eveneens bisschop in de tijd dat het misbruik binnen de katholieke kerk openbaar werd.

De aandacht en het begrip voor de slachtoffers stond bij hem steeds voorop. In een sterk veranderende samenleving is bisschop Wiertz het gesprek met gelovigen en niet-gelovigen over de betekenis van het geloof in de hedendaagse samenleving blijven voeren. Hij was als bisschop en is als mens voor velen een belangrijk inspirator, die zich sterk maakt voor de zwakkeren in de samenleving, voor het bevorderen van onderlinge solidariteit en naastenliefde. Hij vervult een aansprekende voorbeeldfunctie en heeft – als priester en als bisschop in het bijzonder – veel betekend voor Limburg en zijn bevolking.