Doortrekken van Lollebeekroute

Castenray | Een afvaardiging van de dorpsraad van Tienray heeft tijdens het dorpsraadoverleg in Castenray uitleg gegeven over de plannen om de Lollebeekroute door te trekken onder het spoor.

De bestaande doorgang van de Molenbeek onder het spoor door is technisch nog prima in orde. De doorgang is ook breed genoeg als er een dubbel spoor komt te liggen. De dorpsraad van Tienray wil ook graag een wandelpad onder het spoor door. Een eenvoudige wandeldoorgang is door ProRail afgekeurd, omdat die te hoog ligt. Wandelaars kunnen op die manier gemakkelijk met hand aan de rails komen. Er is nu een professioneel ontwerp voor de doorgang gemaakt met betonnen constructie. Die optie kost echter 100.000 euro. Project Maasgaard wil daar 50.000 euro aan bijdragen. Voor de andere helft van de kosten is de dorpsraad van Tienray bezig met een fondsenwerving. Zij willen ook de gemeenten Horst aan de Maas en Venray bij de plannen betrekken. De dorpsraad staat positief tegenover de plannen, omdat het een mooie uitbreiding is van het wandelgebied. Ook Castenray wil daarom een bijdrage leveren aan het project. De dorpsraad wil de wandeldoorgang tegelijkertijd met het meanderen van de Molenbeek realiseren. De wandelroute Lollebeek start bij de kerk en leidt naar een wandelpad langs deze meanderende beek. Het pad brengt de wandelaars uiteindelijk in de richting van de ontgrindingsplassen van De Diepeling. De Lollebeek mondt uit in de Groote Molenbeek.


Steun bijenoase

Castenray | De dorpsraad van Castenray staat positief tegenover de komst van een bijenoase. De locatie van de oase is nog niet bekend.

Binnenkort wordt er door de dorpsraad, de Plattelandscoöperatie en imker Robert Cox bekeken waar de bijenoase het beste geplaatst kan worden. De Plattelandscoöperatie zorgt voor de materialen van de bijenoase. De contacten met de gemeente lopen ook via die organisatie. Vrijwilligers uit het dorp zullen voor het plaatsen van de bijenoase zorgen. De bijenoase is bedoeld als eyecatcher en om aandacht te vragen voor biodiversiteit. Het project wordt voorzien van een informatiebord, een bijenhotel, bordjes voor personen uit betrokken organisaties, bordjes voor bij scholen en jeugdorganisaties en mogelijk imkers vanuit het dorp bij de bijenkast. De bijenoase dient voor minimaal vijf jaar onderhouden te worden. Hierover worden beheerafspraken vastgelegd in een beheerovereenkomst.