Mevrouw Hofmans-Langenkamp (midden) werd verrast met de zilveren speld van De Zonnebloem.
Mevrouw Hofmans-Langenkamp (midden) werd verrast met de zilveren speld van De Zonnebloem. Foto: Henk Lammen

"Het komt uit je hart"

Geijsteren | Voor even stond ze in de belangstelling tijdens de kerstviering van de afdeling Maasbloemen van De Zonnebloem. In zaal De Kei in Geijsteren werd Petra Hofmans-Langenkamp (71) uit Blitterswijck verrast met de zilveren speld van de nationale vereniging omdat zij tien jaar vrijwilligster is van de afdeling.

Door Henk Lammen

"Laat mij maar lekker op de achtergrond bezig zijn. Ik hoef niet zo nodig op de voorgrond", zegt mevrouw Hofmans lachend als de officiƫle plichtplegingen achter de rug zijn. Ze stond vorige week vrijdag ongevraagd in de schijnwerper tijdens de eerste kerstviering in de regio Venray van De Zonnebloem, waar ze werd beloond voor haar belangeloze inzet. De toekenning van de zilveren speld bracht ook wel emoties los. "Natuurlijk doet het me iets. Het is toch een stukje waardering voor het werk dat je doet."

Haar overleden man Piet was reumapatiƫnt en lid van De Zonnebloem. Ze ging met hem vaker mee naar activiteiten van de vereniging. Na de dood van hem, voor wie ze als mantelzorger dag en nacht klaarstond, werd ze actief lid van De Zonnebloem. Om de gedachten aan haar man te koesteren, maar ook om zich belangeloos in te zetten voor de medemens. Ze heeft drie gasten onder haar hoede. "We doen eigenlijk dingen die we leuk vinden. We ondernemen samen activiteiten, ik ga op huisbezoek. Het is enorm dankbaar werk. En het geeft de mensen een blij gevoel. Ze hebben een woordje nodig. Ik praat graag met ze, maar heb ook een luisterend oor."

Sinds tien jaar is ze vrijwilligster van De Maasbloemen. Ze is het beste te omschrijven als een 'zorgmens'. Schenkt tijdens bestuursvergaderingen de koffie in, onderneemt activiteiten met haar gasten en zet zich met ziel en zaligheid in. Als vrijwilliger 'werken' voor De Zonnebloem is dan ook geen verplichting volgens Hofmans. "Nee, dat doe je gewoon. Dat komt uit je hart, doe je uit liefde. Het onderlinge contact is enorm goed. Allemaal blije mensen, er valt nooit een onvertogen woord, want je hebt uiteindelijk hetzelfde doel. De gasten van De Zonnebloem helpen en plezieren met het ondernemen van activiteiten. Je doet het samen. Zo neem ik mijn petje af voor de bestuursleden. Als ik zie hoe die mensen zich inzetten voor de vereniging, fantastisch."

Ze staat nog midden in de samenleving. Een leven achter de geraniums is niet aan haar besteed. Petra is bij de KBO, heeft tal van hobby's zoals volksdansen en kaarten, maar is ook actief bij de hobby- en biljartclub. En geniet van en met haar vier kinderen en acht kleinkinderen. Het eerste achterkleinkind is deze maand op komst. Klaarstaan voor andere mensen is voor haar dan ook een vanzelfsprekendheid, een groot goed. Ze is een gezelschapsmens. "Ik hoop gezond te blijven te blijven en nog tot in lengte van jaren actief te kunnen zijn. Ik droom iedere nacht dat ik mensen om me heen heb. Dat moet toch een diepere betekenis hebben?", zegt ze met een vragende blik. Het antwoord geeft ze niet, daar is ze veel te bescheiden voor. De Zonnebloemers weten het wel. Hofmans is een vrouw van goud die altijd klaarstaat voor de medemens.