Dorpsfeest in de maak

Smakt-Holthees | De kermis in Smakt-Holthees staat onder druk. Het contract met de kermisexploitanten en de gemeente Boxmeer loopt namelijk dit jaar af en onder de huidige afspraken is het voor de exploitanten niet rendabel om in de meeste Boxmeerse kerkdorpen te staan.

Mocht de gemeente Boxmeer er met een nieuwe kermisexploitant niet uitkomen, dan organiseert de gemeenschap Smakt-Holthees zelf een dorpsfeest annex kermis. Alleen in Boxmeer, Oeffelt, Overloon en Vierlingsbeek blijft de kermis sowieso gewaarborgd. Een werkgroep van negen enthousiaste dorpelingen heeft de handschoen in Smakt-Holthees al opgepakt. Tijdens het overleg van de dorpsraad werden de eerste plannen al uit de doeken gedaan. Het initiatief staat nog in de kinderschoenen, dus erg concreet zijn de ideeën nog niet. De dorpsraad droomt echter van een tweedaags evenement in het eerste weekeinde van september 2018. De kermis in Holthees viel altijd in de zomervakantie en dat is voor de recette altijd ongunstig geweest. Het eerste contact met de horeca in beide gemeenschappen is inmiddels ook gelegd. Het plan is om op zaterdag 1 september af te trappen met een muziekspektakel. Op zondag moeten er allerlei activiteiten plaatsvinden, maar de dag zou moeten beginnen met een groot ontbijt voor de hele gemeenschap. De locatie van het evenement is nog niet bekend. Er moet volgens de dorpsraad dan ook nog veel besproken worden.

Het dorpsfeest in de gemeenschap wordt in ieder geval gesubsidieerd door de gemeente, tenminste als Boxmeer er niet uitkomt met een nieuwe kermisexploitant. Er is in dat geval 3000 euro beschikbaar per kern om de festiviteiten te bekostigen. Smakt krijgt van de gemeente Venray 900 euro. Voor dit bedrag denkt de dorpsraad het een en ander te kunnen opzetten voor de dorpsgenoten. Dat een dorp prima een eigen kermis kan organiseren, blijkt in Groeningen. Dat dorp regelt al vijf jaar een eigen kermis zonder medewerking van kermisexploitanten. Mocht Holthees er voor kiezen het allemaal zelf te regelen, dan gaat de gemeenschap een contract aan voor drie jaar met de gemeente. De subsidie blijft dan ook voor drie jaar gelden.

Alle dorpen krijgen in januari uitsluitsel van de gemeente Boxmeer. De beleidsbepalers willen wel investeren in de toekomst van de kermissen in de kernen, maar niet tegen elke prijs.