Voetbalcompetitie raakt in de knel

VENRAY | Door de vroeg invallende winter raakt de voetbalcompetitie in de knel. Het doorgaan van de laatste speelronde van 2017, komende zondag, is ook hoogst onzeker.

In vergelijking met de laatste twee jaar is er al een flinke achterstand opgelopen. Toen hadden vrijwel alle clubs bij de jaarwisseling dertien duels gespeeld. Ze waren dan precies halverwege de competitie. Momenteel staan Venray, SSS'18, BVV'27, SV United en Holthees er nog het beste voor met tien gespeelde wedstrijden. De andere clubs kwamen negen keer in actie, met uitzondering van SVOC'01 dat slechts acht duels afwerkte.

In het seizoen 2015/16 is het aantal ploegen ook in de lagere klassen verhoogd van twaalf naar veertien. Dit betekent 26 in plaats 22 competitiewedstrijden. In de afgelopen twee seizoenen was het gunstig voetbalweer. Met weinig regen in zowel de herfst als het voorjaar. En ook was er nauwelijks sprake van een echte winter. Daardoor kon de verlengde competitie telkens rond half mei worden beƫindigd.

In het jaarprogramma van de KNVB staat de laatste competitieronde gepland op zondag 27 mei 2018. Als komende zondag opnieuw veel wedstrijden worden afgelast, dan is er nauwelijks of geen ruimte meer voor inhaalweekeinden. SVOC'01 zit nu al helemaal vol gepland vanaf de eerste zondag na carnaval (18 februari) tot en met de laatste speeldag op 27 mei.

Het dubbelprogramma met Pasen is komen te vervallen, omdat komend jaar voor het eerst op eerste paasdag (zondag 1 april) gevoetbald wordt. Hetzelfde geldt voor Pinksteren dat op zondag 20 mei valt. Ook hier is geen dubbelprogramma meer mogelijk. Enige uitwijkmogelijkheid is nog Hemelvaartsdag op donderdag 10 mei. De clubs zullen daarom in het voorjaar, zodra eind maart de klok is verzet, op doordeweekse dagen moeten inhalen.

Een extra handicap is dat de KNVB dit jaar heeft besloten de competitiestart drie weken uit te stellen. In plaats van 3 september begon de competitie pas op zondag 24 september. Daarmee werden drie volle speelronden met goed voetbalweer 'weggegooid'. Bij gunstige weersomstandigheden, zoals in de laatste twee jaar, kan dit worden opgevangen. Maar als de winter zoals nu al vroeg toeslaat, is de rek in het programma er al snel uit. Ook omdat de dubbelprogramma's met Pasen en Pinksteren geschrapt zijn.


Afgelast programma naar 18 februari

VENRAY | De afgelaste voetbalwedstrijden van afgelopen zondag worden ingehaald op 18 februari.

Dit is de eerste zondag na carnaval. De eerdere afgelaste duels die al op 18 februari waren vastgesteld, zijn nu doorgeschoven naar zondag 29 april of 6 mei. Beide zondagen in de meivakantie zijn vrijgehouden voor inhaalwedstrijden.