PO in Actie start eigen vakbond

Venray | Bijna alle basisscholen waren afgelopen dinsdag gesloten. De maat voor de leerkrachten is nog steeds vol en daarom werd er weer gestaakt. De basisschoolleerkrachten Jan van de Ven en Thijs Roovers, de kartrekkers van PO in Actie, begonnen een eigen vakbond.

"De 700 miljoen euro die het kabinet uittrekt is niet genoeg", stelt Venraynaar Van de Ven. "Deze vakbond is pure noodzaak. We hadden de hoop dat onze beweging wat los zou maken in de bestaande vakbonden. Dat is helaas niet gebeurd. Wij wilden deze week twee dagen staken. Daar bleef één dag van over." De nieuwe vakbond heeft als doel om de werkdruk te verlagen en het salaris te verhogen. "Dat blijven onze belangrijkste punten. We hebben ontzettend veel positieve reacties gekregen uit het werkveld. Dat wil zeggen dat we de juiste keuze hebben gemaakt." Grote kracht van de nieuwe vakbond is volgens Van de Ven dat de voormannen in het werkveld staan. "We blijven werken als leerkrachten. We staan met onze voeten in de klei en weten wat er nodig is. We zitten ook niet in een duur pand en hebben geen riante salarissen."

Het aantal leden van de nieuwe vakbond stijgt enorm hard. De beweging had als doel om op 1 januari 2018 zo'n 10.000 leden te hebben. Deze week ging het ledenaantal al over de 13.000. "We moeten onze verwachting maar bijstellen naar 20.000 leden voor 1 januari."

Het belangrijkste is volgens Van de Ven dat er snel een betere cao komt voor basisschoolleraren. "We moeten af van dat gedrocht dat er nu ligt. We willen gewoon een fatsoenlijk salaris en we willen die 700 miljoen eerlijk verdelen."