Nieuwe afspraken Wonen Limburg

VENRAY | De gemeente heeft onlangs nieuwe prestatieafspraken gemaakt met Wonen Limburg. De huidige overeenkomst dateert van 2014 en loopt nog dit jaar af.

De nieuwe afspraken gelden voor 2018, met een doorkijk naar de volgende jaren. Het gaat onder meer over (tijdelijke) woningbouw, betaalbaarheid en verduurzaming van huurwoningen en de huisvesting van bijzondere doelgroepen zoals statushouders. Ook leefbaarheid is een essentieel onderdeel. Woningcorporatie Wonen Limburg moet ieder jaar voor 1 juli het activiteitenoverzicht bij de gemeente indienen.

Voor het eerst is de huurdersvereniging bij de afspraken betrokken. Sinds de nieuwe Woningwet, van 1 juli 2015, worden huurders als een volwaardig partner gezien in de prestatieafspraken.


Jarenlange
COA-vergoeding op losse schroeven

Blitterswijck | Het Roekenbosch kan mogelijk fluiten naar de miljoenenvergoeding die het de komende jaren zou ontvangen van vluchtelingenorganisatie COA. Hoewel men er altijd van uitging dat het COA het huurcontract niet tussentijds kon beëindigen, blijkt de bepaling alsnog in de definitieve versie te zijn opgenomen.

Door Bas Dammers


Het bestuur van Coöperatieve Vereniging Het Roekenbosch rekende zich eind 2015 rijk, toen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) meldde de helft van de ruim tweehonderd vakantiebungalows te willen huren voor de opvang van asielzoekers. In de piekperiode van asielinstroom tussen eind 2015 en begin 2016 sloten beide partijen een huurovereenkomst voor de duur van vier jaar, met de mogelijkheid om dit met één jaar te verlengen.

Uit een rapportage over de toekomst van het verloederde vakantiepark blijkt dat Het Roekenbosch hiervoor jaarlijks ruim twee miljoen euro opstrijkt. Toen medio dit jaar bleek dat de vluchtelingenstroom naar Nederland fors afnam, besloot het COA diverse opvanglocaties voortijdig te sluiten. In Blitterswijck verlieten de laatste vluchtelingen eind oktober hun woningen. Nadat het COA de geldende bestuursovereenkomst met de gemeente Venray ontbond, beëindigde men medio oktober het huurcontract met Het Roekenbosch. Tot grote schrik van het parkbestuur, die er naar eigen zeggen altijd van is uitgegaan dat een tussentijdse stop niet mogelijk was.

Volgens hen is van meet af aan aangedrongen op het achterwege laten van de passage, mede omdat de woningeigenaren anders niet akkoord zouden gaan met de huurovereenkomst. Het COA zou meermaals schriftelijk hebben verklaard dat van een opzegclausule geen sprake zou zijn. Daar leek het ook op, toen Het Roekenbosch twee jaar terug een eerste versie van het contract onder ogen kreeg en een tussentijdse beëindigingsmogelijkheid ontbrak.

Het bestuur legde de meerjarige verbintenis voor aan zijn leden, waarna een meerderheid groen licht gaf voor ondertekening van het contract. Uiteindelijk bleek het contract dat ter ondertekening aan het parkbestuur werd voorgelegd door het COA op een aantal punten te zijn gewijzigd. Ook de mogelijkheid tot tussentijdse beëindiging bleek te zijn toegevoegd. Het bestuur van Het Roekenbosch ondertekende de overeenkomst, zonder de definitieve versie uitvoerig te bestuderen.

Op 18 oktober, twee dagen nadat het COA kenbaar maakte het contract te verscheuren, ging er namens advocatenkantoor AKD - die de juridische belangen namens Het Roekenbosch behartigt - een brief uit naar de vluchtelingenorganisatie. Het Roekenbosch accepteert de tussentijdse beëindiging niet en wil de vergoeding zo nodig middels een gerechtelijke procedure afdwingen. Het COA kreeg een week de tijd schriftelijk te bevestigen dat zij afzien van de in het contract opgenomen tussentijdse opzegmogelijkheid. "Hierop volgde een positieve reactie", vertelt Roekenbosch-voorzitter Anne aan de Wiel. "Het COA gaf aan niet voor hun verplichtingen weg te zullen lopen. We zijn op dit moment in onderhandeling, ik heb er alle vertrouwen in dat dit goedkomt." Dat er een rechtszaak op de rol zou staan, wordt door Aan de Wiel stellig ontkent: "Daar is geen sprake van." Daarentegen blijkt uit een interne mailwisseling dat Het Roekenbosch wel degelijk een kort geding heeft aangespannen, die op vrijdag 15 december in Roermond inhoudelijk zou worden behandeld. Beide partijen zijn onlangs echter nader tot elkaar gekomen, waardoor een rechtszaak voorlopig is uitgesteld. Het COA was niet bereikbaar voor commentaar.

Mochten Het Roekenbosch en het COA er onderling niet uitkomen en de voorzieningenrechter het COA in het gelijk stellen, dan betekent het niet goed lezen van de uiteindelijke overeenkomst wellicht een peperdure slordigheid. Omdat het contract zou gelden tot 15 maart 2020 is het mogelijk dat het bungalowpark tweeënhalf jaar aan huurinkomsten misloopt, wat neerkomt op zo'n 4,5 miljoen euro. Welke gevolgen deze mogelijke financiële klapper heeft voor de toekomst van het eens zo in het oog springende Blitterswijckse natuurschoon, is onduidelijk.


Geesje Rutgers weer terecht

Oostrum | Geesje Rutgers is weer thuis. De 37-jarige vrouw met een verstandelijke beperking werd maandag gevonden. De vrouw uit Oostrum werd sinds 23 oktober vermist.

Op de dag van haar vermissing onttrok zij zich aan haar toezicht. De politie stuurde op 30 november een opsporingsbericht de deur uit via de diverse kanalen op de sociale media. Vorige week was er slechts één tip binnengekomen bij de politie over de vermissing. Toch is de zaak nu opgelost. De familie is mede gezien de lange duur van deze vermissing erg opgelucht. Iedereen wordt bedankt voor het delen van het vermissingsbericht en het uitkijken naar Geesje.