Marjana Hendriks in haar beschimmelde douchecabine.
Marjana Hendriks in haar beschimmelde douchecabine. Foto: Henk Lammen

'Ik kan geen kant op'

Venray | Marjana Hendriks wordt er moedeloos van. Ze voelt zich totaal niet serieus genomen door woningcorporatie Wonen Limburg en haar woongenot in de Venrayse wijk Brukske is compleet verdwenen. Ondanks alle getroffen maatregelen houden de vocht- en schimmelproblemen in haar huurwoning aan.

Door Willem Menting

"Wonen Limburg doet helemaal niks. Ze ontkennen de vochtproblemen terwijl alles toch duidelijk zichtbaar is", vertelt Hendriks. Ze zucht nog maar eens als ze naar de muren in de badkamer kijkt. In de hoeken begint de schimmel weer door te komen en de verf op het plafond begint weer af te bladderen. Ook andere muren in de woning zijn verzadigd met vocht. Althans, dat beweert een onafhankelijke inspecteur. "De woningcorporatie heeft die inspecteur zelf gestuurd, maar zijn advies wordt niet serieus genomen. Hij zou alleen maar geld willen verdienen met dit advies. Ik begrijp niks van de conclusie van Wonen Limburg. Ik kan er niks aan doen."

Hendriks is zeker niet de enige in de wijk met vochtproblemen. De woningcorporatie reageerde vorige week al op de problematiek in de wijk Brukske. De vocht- en schimmelproblemen worden erkent. Een woordvoerster liet weten dat de woningen daarom in 2018 op de planning staan voor energetische verbetermaatregelen. Dit gebeurt volgens Wonen Limburg zonder huurverhoging. Hendriks gelooft niks van de beloftes. "Als ik een nieuwe badkamer wil, moet ik 800 euro betalen. Dat geld heb ik niet en het is de taak van de woningbouw om te zorgen dat mijn woning in orde is."

Hendriks doet er in haar ogen alles aan om de problemen te voorkomen. De complete ochtend heeft ze bijvoorbeeld op de eerste etage de ramen en duren geopend. "Mijn vriend zegt altijd: 'Het is hier net een vrieskist.' Het wordt zeker in deze tijd van het jaar erg koud, maar ik moet iets." Iedere twee weken staat ze te schrobben op de badkamer om de schimmel van de muren te krijgen. Het is vechten tegen de bierkaai.

Eind 2012 kreeg Hendriks de sleutel van haar woning. Na het eerste halfjaar kreeg ze vocht- en schimmelproblemen. Inmiddels is de ellende zo groot dat ze wil verhuizen. "Ik reageer bijna op alle huurwoningen die voorbijkomen. Ik reageer zelfs op flats, terwijl ik dat eigenlijk niet zie zitten. Ook kijk ik op de particuliere markt, maar er reageren altijd honderden mensen de vrijgekomen huurwoningen. Het is niet te doen om ergens tussen te komen. Ik ben er helemaal klaar mee, maar ik kan op dit moment geen kant op." Hendriks woont met haar vriend en twee kinderen in de huurwoning. Haar dochter is 2,5 jaar geleden bij haar ex-man gaan wonen. "Ze heeft hartproblemen en het leefklimaat hier is niet bevorderlijk voor haar gezondheid. Verschrikkelijk natuurlijk. Mijn vriend heeft astma en ook hij heeft veel last van de vochtproblemen." Volgens Wonen Limburg ontstaan problemen met vocht en schimmel door een wisselwerking van de bouwtechnische staat van het huis en het woongedrag. "Wij vinden het zeer vervelend dat bewoners zich niet serieus genomen voelen door ons", zegt een woordvoerder. "Daarom houden we op korte termijn een extra inloopspreekuur in de wijk." De corporatie neemt ook contact op met de SP. De lokale partij bracht de problematiek nogmaals onder de aandacht. Hendriks kan voorlopig alleen maar afwachten. "Ik verwacht niet dat er snel actie wordt ondernomen. Ik word er moedeloos van."


Winter gevuul bij 't Zooitje

Blitterswijck | 't Zooitje nam onder winterse omstandigheden de clip op van hun liedje Ut Gevuul.

Afbeelding
Afbeelding