"Van kale kip kun je niet plukken"

VENRAY | Het college was 'zeer onaangenaam verrast' door twee personele besluiten die het bestuur van kunstencentrum Jerusalem heeft genomen. Daarom is besloten het bestuur 'decharge' te verlenen zodat B en W zelf het heft in handen kunnen nemen.

Wethouder Anne Thielen (CDA) blijft erbij dat het financieel risico voor opgebouwde rechten zou kunnen oplopen tot maximaal vier ton extra. Drie ton voor de medewerker die een vaste aanstelling kreeg en een ton voor een andere persoonslid die een loonsverhoging werd gegeven. "Het feit is dat dit gebeurd is buiten ons om. Daar waren we niet blij mee. Op dat moment bestond het risico van die vier ton. Ook al is er inmiddels een andere overeenkomst met een medewerker gesloten. Bovendien zagen wij de noodzaak van beide besluiten niet in", licht Anne Thielen toe. Dat kreeg het Jerusalem-bestuur in het laatste gesprek in november ook te horen.

Het college heeft twee juridische adviezen ingewonnen. "Die gaven vrijwel dezelfde uitkomst. We kunnen het bestuur hiervoor aansprakelijk stellen, maar dit gaat veel tijd, geld en energie kosten. Het is een afweging. Bovendien kun je van een kale kip niet plukken."

Jerusalem-voorzitter Twan Jansen verwijt op zijn beurt het college dat de brief, die volgens hem onjuist is, zonder enig overleg is verstuurd naar de gemeenteraad. Er komt een verzoek van het bestuur om de brief te herzien. "Het is een raadsinformatiebrief van het college. En niet van andere partijen", reageert Anne Thielen. "Het is op basis van onze gegevens. Of we de brief aanpassen? Ik moet eerst het verzoek eens zien."

De twee betwiste personele besluiten waren voor het college aanleiding het bestuur uit zijn functie te zetten. Tenminste als de gemeenteraad hiermee instemt. "We willen geen gedoe meer. Maar een fatsoenlijke afhandeling van het sociaal plan. Daarom nemen we alles onder onze eigen regie", aldus Thielen.