"Brief college aan raad is onjuist"

VENRAY | Het bestuur van kunstencentrum Jerusalem is niet te spreken over de brief die het college aan de raadsleden heeft gestuurd. Daarin staat dat het Jerusalem-bestuur, zonder medeweten van de gemeente, een onnodig besluit heeft genomen waardoor het sociaal plan voor oud-medewerkers vier ton duurder kan uitvallen.

Door Henk Willemssen

Het college keurt de handelwijze van het Jerusalem-bestuur af. Er is nog onderzocht of juridische stappen konden worden ondernomen. Waarbij de extra kosten van vier ton zouden worden verhaald. Maar daarvan is afgezien. Wel heeft het college besloten het bestuur van alle taken te ontheffen. Als de gemeenteraad dit op 19 december goedkeurt, dan neemt het college zelf het bestuur in handen van kunstencentrum Jerusalem dat in de liquidatiefase verkeert.

Voorzitter Twan Jansen van kunstencentrum Jerusalem is onaangenaam verrast door de brief. "We zijn verbaasd en bestrijden de lezing. Want het klopt gewoon niet. Dat betreur ik. Het geeft onnodige ruis. We gaan het college dan ook verzoeken de brief aan te passen met de juiste gegevens." Jansen kan het bedrag van 400.000 euro 'absoluut niet plaatsen'. "Ik weet echt niet waar dat vandaan komt. We hebben twee rechtspositionele besluiten genomen. Het eerste was op basis van de CAO en had geen financiƫle consequenties. Het ander ging over een tijdelijke medewerker die we een vaste aanstelling hebben gegeven."

Deze medewerker was volgens het bestuur cruciaal in de organisatie en hij kon niet worden gemist. "In de afbouwfase van de organisatie is er weinig perspectief voor medewerkers. Het risico op zijn vertrek was dan ook groot. Om dit te voorkomen hebben we hem een vaste aanstelling gegeven. We vinden dat we verantwoord hebben gehandeld." In theorie zouden de extra kosten van dit vaste contract kunnen oplopen van 150.000 tot 300.000 euro. Volgens Jansen is hier nu geen sprake meer van. "Want deze medewerker is inmiddels akkoord gegaan met een afkoopsom. Het gaat om een bedrag van 68.000 euro."

Twan Jansen erkent wel dat het contract buiten medeweten van de gemeente is afgesloten. "Dat was zeker geen opzet. Het is gebeurd twee dagen na de overeenstemming over het sociaal plan. Dat waren we ons toen niet bewust. Formeel heeft de gemeente hier wel een punt. Maar nogmaals, het is er toen doorheen geglipt. We hadden het in die periode heel druk om alles te regelen en de vakbonden binnen boord te houden." Jansen hoopt dat het college de brief intrekt. "We hebben geen zin de gemeente de zwartepiet toe te spelen. Ik hoop dat het andersom ook niet gebeurt."