Jerusalem

'Gelukkig hebben we de foto's nog.'

Eens in de pakweg drie jaar maak ik een 'trip down memory lane' op de tweede verdieping van (voorheen) Kunstencentrum Jerusalem. Er hangt daar een vitrine van ruim twee meter hoog met foto's van Jerusalem van 1915 tot 1995. Tachtig jaar historie in 120 foto's.

De foto die mij het meest aanspreekt, is genomen van achter het bureau van een leraar. Je ziet mijn klasgenoten in een lokaal met opgezette dieren, dus vermoedelijk tijdens biologie (de bèta-vakken had ik zelf niet, wegens geen talent). De leraar maakte de foto onverwacht: niemand kijkt op, iedereen wordt in beslag genomen door wat een proefwerk moet zijn. De meeste namen ken ik nog moeiteloos. Annemarie Weijs, Armand Hoftijzer, Frank Stollman.

Afgelopen dinsdag ben ik er weer. Over een lege stoel zie ik een ruitjesjas hangen. Is Patrick de Kerf even plassen? Hij had toch zo'n jas?

Toch is het niet een foto die de meeste indruk op me maakt. Want ze hebben hier na 1988 van alles veranderd (de trap is nieuw, de TL is fel, op de vloer ligt vinyl), maar één ding is blijven hangen. Als ik langzaam loop, neem ik hem het beste in me op. De geur van toen. Krachtiger dan 120 foto's bij elkaar.

Gelukkig hebben we de geur nog.