Kas van Oost won tijdens de kampioenswedstrijd zijn drie enkelspelen.
Kas van Oost won tijdens de kampioenswedstrijd zijn drie enkelspelen. Foto: Henk Lammen

"Ik zit lekker in mijn vel"

Red Stars-Entac 7-3. Punten Red Stars: Kas van Oost (3x), Frank van der Vleuten (2x), Tom Thijssen (1x) en het dubbel Van der Vleuten/Van Oost.

Venray | Red Stars pakte zaterdagavond in de eigen tafeltennishal in Venray het kampioenschap in de tweede divisie. Een 7-3 zege op Entac was net voldoende om naaste concurrent JCV voor te blijven en met een punt voorsprong de titel te pakken. In de voorjaarscompetitie in 2018 komt Red Stars weer uit in de eerste divisie.

Door Henk Lammen

De kaarten waren vooraf duidelijk geschud. Red Stars leidde de dans met een puntje voorsprong op JCV, een marge die behouden moest blijven om de kampioensvlag te kunnen hijsen. De gasten konden de punten dringend gebruiken in de strijd tegen degradatie. De thuisploeg moest het op de slotdag doen zonder de ervaren routinier Ronald Bogaard (vakantie). Het vaste duo Kas van Oost en Frank van der Vleuten werd aangevuld met Tom Thijssen. Dit drietal stond voor de zware opgave om de voordelige marge intact te houden. Red Stars begon uitstekend met winstpartijen van Kas van Oost tegen Tom Coenen en Frank van der Vleuten tegen Mark van Stralen. Tom Thijssen moest vervolgens het hoofd buigen voor Thijs Smit, waarna het dubbel Van Oost/Van der Vleuten de stand op 3-1 bracht. Door drie winstpartijen van de Venrayse spelers liep Red Stars vervolgens vlot uit naar 6-1. Op dat moment kwam vanuit Wessem het bericht dat concurrent JCV met 3-5 aan de leiding ging tegen Westa 2, maar dat betekende officieel het kampioenschap voor de Venrayse tafeltennissers.

Voor de pas 13-jarige Kas van Oost een geweldige bekroning van zijn eerste maanden bij Red Stars. "Ik wilde eerst kijken hoe het hier zou gaan, maar om dan meteen kampioen worden. Dat is fantastisch, mooi meegenomen. Ik ben hier geweldig goed opgevangen. We hebben een goed en gezellig team met heel veel spirit", aldus het grote tafeltennistalent dat aan het begin van dit seizoen overkwam van Westa uit Wessem. Via coach Rick Pouwels belandde Van Oost in Venray. "We hebben samen vele internationale toernooi gedraaid. Tot aan China toe. Kas is enorm gedreven, wil altijd het beste uit zich halen. Hij is heel prettig om mee te werken." Die klik met zijn coach is wederzijds. Kas van Oost speelde met het tweede team van Westa al in de derde divisie. Het stapje hoger bij Red Stars is hem uitstekend bevallen. "In het begin viel het nog even tegen, maar ik heb me goed aangepast. Ik ben veel slimmer gaan spelen, niet meer meteen er vol op, maar meer nadenken tijdens het spelletje. Aandacht voor het servicespel, trucjes om de tegenstander uit het ritme te halen."

Van Oost is enorm gedreven, heeft passie in zijn spel en ontwikkelde zich deze competitie tot een geduchte tegenstander. In de eerste helft pakte hij vier van de twaalf punten, daarna twaalf van de vijftien. Ook op de slotdag was hij uitblinker aan Venrayse zijde. Met zijn snelheid verrast hij keer op keer zijn opponenten. "Ik zit lekker in mijn vel, speel goed. Alles voelt hier goed aan. Zaak is om nu met het team door te pakken." Als jongetje droomde hij al van het allerhoogste. In een interview liet hij zich ooit ontvallen de beste van de wereld te willen worden. Zijn fanatisme blijft overeind, al brengt hij deze keer wel wat nuances aan. "Wat de toekomst brengt zien we wel. Ik hoop in ieder geval ooit nog eens in de eredivisie te spelen. Dat zou mooi zijn."