'Aisha (18) wilde aanslag plegen'

Wanssum | De 18-jarige bekeerlinge Aisha uit Wanssum moest afgelopen dinsdag voor de rechtbank in Roermond verschijnen. Zij zou een reëel gevaar hebben gevormd voor de Nederlandse samenleving. Door ingrijpen van het Openbaar Ministerie zou zelfs een aanslag voorkomen zijn.

De strafzaak tegen Aisha werd aangespannen op verdenking van twee terroristische misdrijven. Zij trachtte in julie vorig jaar naar Syrië af te reizen om zich daar aan te sluiten bij een terroristische organisatie en ze zou samenspannen om een bomaanslag te plegen in Nederland. Het laatste feit speelde in mei en juni van dit jaar. Tijdens het eerste strafbare feit was Aisha nog minderjarig.

Beide feiten zijn dinsdag inhoudelijk en in het openbaar behandeld. Haar persoonlijke omstandigheden zijn achter gesloten deuren besproken, omdat ze tijdens het eerste feit minderjarig was. Het OM heeft uiteindelijk als standpunt ingenomen dat zij voor beide feiten als volwassene berecht moet worden. De officier eiste uiteindelijk een gevangenisstraf van dertig maanden waarvan 24 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar en diverse bijzondere voorwaarden. Onder die voorwaarden valt een internetverbod en van de digitale apparaten die ze gebruikt, zoals telefoons, moet de toegangscode bekend zijn, zodat reclassering de inhoud kan controleren.

De verdediging is van mening dat ze integraaf vrijgesproken moet worden en dat, als er een veroordeling komt, dat op basis van het jeugdrecht zou moeten zijn. De uitspraak is op 19 december om 13.00 uur in de rechtbank in Roermond.


Afscheid bestuur kerststal Venray

venray | In de tweede week van december wordt op het Schouwburgplein begonnen met de aanleg van de ijsbaan en op de Grote Markt verschijnt de traditionele kerststal.

Het dak van de stal is door leden van Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray in de zomerperiode vernieuwd. Dit jaar staat daarnaast vooral in het teken van het afscheid van de bestuursleden Pierre Pijpers en Joep Krijnen.

Na een periode van jarenlang elk jaar bezig te geweest om de plaatsing van de kerststal mogelijk te maken, hebben voorzitter Pierre Pijpers en Joep Krijnen besloten om hun actieve bestuursfunctie te gaan beëindigen. Dit heeft niets te maken dat de animo van beide heren op is, maar ze achten het noodzakelijk om te zorgen voor opvolging, zodat de kerststal nog vele jaren op de Grote Markt mag pronken. Aangezien de kerststal al sinds mensenheugenis wordt opgebouwd door de leden van de schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray, begon de zoektocht naar nieuwe bestuursleden binnen deze gelederen. Vier personen zijn bereid gevonden om in het bestuur zitting te nemen. De taak van Pierre Pijpers wordt overgenomen door Bernie van Lierop en de taken van Joep Krijnen door Giel Krijnen en Huub Stevens. Frank Rozijn blijft voorlopig als penningmeester van de stichting aan en wordt daarbij geassisteerd door Hans van Rhee.

Zaterdag 9 december wordt de kerststal door de leden van de schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray opgebouwd, op zondag 10 december wordt de kerststal geopend. De kerststal wordt op vrijdag 15 december ingezegend. Dit valt samen met het afscheid van de beide bestuursleden. Om 18.30 uur zegent deken Smeets de kerststal, waarna er afscheid wordt genomen van Joep Krijnen en Pierre Pijpers.


Puppycursus

Venray | Een nieuwe pup in huis? Begin het nieuwe jaar dan goed door een puppycursus te volgen bij KC Venray e.o.

Speciaal voor de groep nieuwe hondenbezitters houdt KC Venray e.o. een puppycursus bestaande uit zes praktijklessen en één theorieavond. Tijdens de cursus leren de deelnemers hoe met puppies om te gaan. De puppyperiode is van groot belang omdat hier de basis wordt gelegd voor het gedrag van de hond in zijn verdere leven.

Die goede basis zorgt ervoor dat de baas het verdere hondenleven kan genieten van een welopgevoede en sociale huishond. De pups staan nog onbevangen voor de vele nieuwe ervaringen die ze de komende periode opdoen. Door hier goed mee om te gaan en ze te laten wennen aan de vele nieuwe uitdagingen, wordt de basis voor de toekomst gelegd. In de puppyweide kunnen ze uitgebreid met elkaar ravotten en spelen en leren de baasjes het verschil tussen spel en agressie.

Tijdens de cursus wordt ingegaan op basiscommando's zoals zitten, liggen, komen, wandelen zonder trekken en hoe spelenderwijs de aandacht van de hond te krijgen. De cursus wordt gegeven door ervaren hondeninstructeurs van KC Venray en omgeving op het oefenterrein aan de Sinnesstraat 9 in Oirlo.

De lessen vinden plaats op de zondagochtend om 10.30 uur en starten op 7 januari.


Opname videoclip 't Zootje

Blitterswijck | Samen met Pruuf Mar, Gén Vier en Goedzat vormt 't Zootje uit Blitterswijck het kwartet dat dit jaar met hun liedje op de carnavals-cd van de Venrayse vastelaovesvereniging De Piëlhaas staat.

Op zaterdag 9 december neemt 't Zootje uit Blitterswijck de videoclip voor het lied 't Gevuul op. Het muzikale festijn begint om 16.00 uur bij café de Zwart in Blitterswijck. Om de clip luister bij te zetten en in een carnavaleske sfeer op te nemen, nodigt de groep carnavalsvierders uit om samen met hen een feestje te bouwen. Iedereen is welkom, jong en oud, maar het verzoek is wel om verkleed en het liefst ook nog geschminkt te komen. Carnavalsvereniging de Ruuk, boerenbruidsparen en de joekskapel zijn tijdens deze opnamemiddag ook aanwezig. Tevens treden onder meer Pruuf Mar, Gén Vier, Now Weej en Nevvenén op.