SP: vochtprobleem in huizen Brukske

VENRAY | De SP komt in actie tegen de vocht- en schimmelproblemen van huurwoningen in de wijk Brukske. De partij heeft in de afgelopen maanden een uitgebreid bewonersonderzoek gehouden in de wijk en zegt geschokt te zijn door de resultaten.

Aanleiding is de melding van een bewoonster dat ze de vocht- en schimmelproblemen in haar woning niet kreeg opgelost met Wonen Limburg, de eigenaar van de huurhuizen. De SP wilde er meer van weten en ging op onderzoek uit. "De resultaten zijn schokkend", meldt de partij.

Van de 217 bezochte huurders had meer dan de helft (54 procent) last van vocht en schimmel in de woning. Hiervan heeft 64 procent melding gemaakt bij Wonen Limburg. Bijna driekwart van de bewoners is ontevreden over de reactie en aanpak van de woningcorporatie.

De SP is bezorgd want vocht en schimmels tasten de gezondheid aan. SP-lid Bert Vermeulen is zelf woonachtig in Brukske. "We kwamen echt van alles tegen. Van zwaar beschimmelde plafonds tot delen van de muur die volledig onder de schimmels zaten. Met alleen vochtvreters kunnen de problemen niet worden opgelost. Wonen Limburg geeft het advies: stoken en luchten. Maar het heeft geen zin iemand op te dragen om te stoken terwijl die niet van zijn geld kan rondkomen. Huurders worden niet serieus genomen. Dit kan echt niet", vindt de SP'er.

De meeste woningen zijn begin jaren zeventig gebouwd en zo'n 45 jaar oud. Veel huizen blijken in slechte staat te verkeren. Zoals een lekkend raam, niet passende deuren en een slechte conditie van het dak. Bewoners hebben daardoor ook veel last van tocht.

De SP heeft een rapport opgesteld met een vijfpuntenplan. De partij wil dat de problemen snel en goed worden aangepakt. Tevens eist de SP dat huurders korting krijgen bij aanhoudende vocht- en schimmelklachten. Niet de bewoners maar Wonen Limburg moet opdraaien voor de kosten van de schade in huis.

Wonen Limburg erkent de vocht- en schimmelproblemen. Een woordvoerster laat weten dat de woningen daarom in 2018 op de planning staan voor energetische verbetermaatregelen. Dit gebeurt zonder huurverhoging. Bij een aantal woningen is al begonnen met de werkzaamheden. Alle bewoners hebben in augustus en oktober een brief ontvangen waarin de werkzaamheden worden aangekondigd. Binnenkort gaat de aannemer met de huurders persoonlijk in gesprek.

Volgens Wonen Limburg ontstaan problemen met vocht en schimmel door een wisselwerking van de bouwtechnische staat van het huis en het woongedrag.

"We vinden het zeer vervelend dat bewoners zich niet serieus genomen voelen door ons", zegt de woordvoerster. "Daarom houden we op korte termijn een extra inloopspreekuur in de wijk." Ook wil Wonen Limburg graag in gesprek met de SP. "We zullen de partij hiervoor zelf uitnodigen."