Overname college bestuur Jerusalem

VENRAY | Het college gaat zelf het bestuur van kunstencentrum Jerusalem overnemen. Dat meldde burgemeester Hans Gilissen maandag in de vergadering met de fractievoorzitters.

"We willen als college zelf het bestuur vervangen omdat het kunstcentrum nu in de liquidatiefase zit", zei Gilissen. "Dit lijkt ons de meest praktische oplossing. We willen er als college ook dicht boven op blijven zitten." De gemeenteraad moet het voorstel nog goedkeuren. De bestuursoverdracht wordt op dinsdag 19 december toegevoegd aan de raadsagenda.

Het was de bedoeling dat het huidige Jerusalem-bestuur in september te taken zou overdragen aan nieuwe bestuurders. Kunstencentrum Jerusalem hield na afgelopen cursusjaar op te bestaan. De voornaamste taak is nog de afwikkeling van de rechten van het personeel.

Voorzitter Twan Jansen was dinsdag nog niet op de hoogte van de 'overname' door het college. "Dit is nieuw voor mij", reageerde Jansen. "Het is wel anders dan afgesproken. Volgens mij waren er al mensen benaderd voor een bestuursfunctie. We hebben meer tijd nodig gehad waardoor de overdracht in september nog niet kon plaatsvinden. Van de gemeente heb ik nog niets gehoord. Maar op zich is het niet onlogisch dat het college het zelf gaat doen. Er ligt nog slechts een beperkte opdracht. Het personeel heeft hun keuzes gemaakt en de zaken zijn zo goed als geregeld." Er is een interim-manager aangesteld voor de tien personeelsleden die voor een van werk-naar-werktraject hebben gekozen.


Afscheid oude verkiezingsborden

VENRAY | De aloude verkiezingsborden keren niet meer terug in de gemeente Venray. Begin dit jaar deden ze voor het laatst dienst in de weken voor de verkiezingen van de Tweede Kamer op woensdag 15 maart.

Vanaf nu hoeven de politieke partijen geen posters meer te plakken op de negentien verkiezingsborden in de gemeente, dertien in de dorpen en zes in Venray. "De oude borden gaan eruit. We hebben voor de komende raadsverkiezingen voor een eenmalige oplossing gekozen", zei burgemeester Hans Gilissen maandag in de vergadering met de fractievoorzitters.

De partijen dringen al langer aan op een vervanging van de aftandse borden. Bovendien nemen sommige partijen het niet zo nauw met het plakken van de posters. Ze zijn of te groot of ze worden over andere affiches heen geplakt. Dat leidde vaak tot ergernis. De meeste fractievoorzitters pleitten daarom voor elektronische borden die al in meerdere gemeenten worden gebruikt. Op zo'n bord krijgen alle partijen evenveel ruimte voor hun posters en is er van verdringing geen sprake meer. De tijd is te kort om al voor de raadsverkiezingen van 21 maart 2018 de elektronische borden, die ook van andere doeleinden (promoties of evenementen) kunnen worden gebruikt, aan te schaffen.

Voor de komende raadsverkiezingen komen er borden met voorbedrukte zeildoeken. De gemeente is voornemens de stellages te huren. De politieke partijen leveren hun posters digitaal aan. Ze worden dan afgedrukt op het zeildoek. De gemeente denkt dat deze eenmalige oplossing 10.000 tot 20.000 euro gaat kosten. Voor de provinciale verkiezingen van 20 maart 2019 kunnen de nieuwe elektronische borden in gebruik worden genomen.


Verkiezingsavond weer in raadzaal

VENRAY | De verkiezingsavond op woensdag 21 maart 2018 vindt opnieuw plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Sinds de grote verbouwing is er ruimte genoeg om alle bezoekers te herbergen.

Enkele fractievoorzitters meenden dat de raadzaal te krap is. Dat blijkt niet het geval Bij de vorige verkiezingsavond in 2014 waren er zo'n 250 belangstellenden. Volgens de veiligheidsvoorschriften mogen er 400 mensen in de raadzaal. Sinds de renovatie is de capaciteit flink
uitgebreid.

Bij de raadsverkiezingen van november 2009 is uitgeweken naar de aula van het Raayland College. Dat was nog voor de verbouwing. Bij de verkiezingsbijeenkomst in 2006 waren er problemen met te veel mensen in de raadzaal. Bezoekers die toen naar buiten gingen, mochten er later niet meer in. Het college vindt de raadzaal, als politieke arena, de meest aangewezen plek voor de verkiezingsavond.


Een keer per uur naar Greenport

Venray | Met ingang van 10 december geldt er een nieuwe dienstregeling voor het openbaar vervoer in de provincie Limburg. Onder meer busverbinding lijn 70 van Arriva krijgt een andere invulling.

Deze buslijn rijdt één keer per uur en gaat stoppen op zeven nieuwe haltes op het terrein van Greenport in Venlo. In Horst wordt deze dienst gekoppeld aan buslijn 87. Daardoor worden ook de kernen Horst, Castenray, Leunen en Venray gekoppeld aan Greenport. Ieder uur krijgen de dorpen een directe verbinding met
Greenport.

Greenport Venlo is een gebied dat in ontwikkeling is. Dat heeft te maken met campusontwikkeling op het voormalige Floriadeterrein en de ontwikkeling van de bedrijventerreinen aan de Greenportlane. De uursdienst lijn 70 rijdt vanaf ongeveer 07.00 tot 19.00 uur.