Mestfabriek weer stap dichterbij

Venray | De plannen voor een mestfabriek aan de Metaalweg in Venray kunnen verder worden ontwikkeld. De Raad van State heeft de laatste bezwaren van omwonenden vorige week van tafel geveegd. "Voor deze uitspraak was ik niet zo bang", zegt Comiva-voorzitter Toon van Hoof.

Comiva, een samenwerkingsverband van zo'n zestig varkensboeren uit Limburg en Brabant, gaat de fabriek in samenwerking met Agro America bouwen. Sinds enkele dagen zijn beide partijen met elkaar in gesprek. "We wilden pas verder kijken na de rechtszaken. We hebben drie jaar stilgestaan door verschillende zittingen. Agro America bekijkt nu wat we het beste kunnen doen. Of we uiteindelijk de fabriek ook samen gaan bouwen is de vraag. Dat moet nog blijken, maar de intentie is er wel", zegt Van Hoof. De samenwerking met Agro America is van belang voor Comiva. "Het bouwen van zulke fabrieken is erg specialistisch. Wij moeten in eerste instantie voor onze dieren zorgen, dat blijft prioriteit nummer één."

De fabriek moet op jaarbasis minimaal 100.000 ton aan mest verwerken. Comiva heeft een vergunning gekregen om maximaal 150.000 ton te verwerken. "We moeten vijftig procent van onze overproductie exporteren. Zo zijn de regels en daar houden we ons aan. We zijn al jaren bezig, dus we zijn blij dat we eindelijk een stap verder zijn gekomen." Mochten Agro America en Comiva tot een gezamenlijk plan komen, dan begint de zoektocht naar financiële middelen. "Banken zijn voorzichtig geworden met zulke projecten dus we moeten alles goed uitzoeken. Het gaat in ieder geval nog maanden duren voordat we meer weten. Dus voorlopig staat de fabriek er nog niet." De mestverwerkingsinstallatie moet komen op bedrijventerrein Smakterheide. Omwonenden vrezen stank-, -geluids en verkeersoverlast. De plannen voor de fabriek stammen uit 2010.


Monumenten

Venray | De provincie Limburg wil het gebouwde erfgoed zoveel mogelijk te bewaren of te (her)ontwikkelen. Daarom worden alle monumenten gefotografeerd.

In Limburg staan veel monumenten die het verdienen bewaard te blijven. De provincie werkt met een zogeheten 'erfgoedmonitor', waarbij alle oorspronkelijk als niet-woonhuis gebouwde rijksmonumenten in Limburg in beeld worden gebracht, zoals monumentale fabrieksgebouwen, kloosters en kerken. Ook hoeves en boerderijen vallen hieronder. Zo wordt regelmatig bekeken hoe het met deze panden staat en wat er nodig is voor het behoud en (her)ontwikkeling ervan. Voor het opzetten en inrichten van de erfgoedmonitor is het bedrijf Fenicks ingeschakeld. Fenicks verzamelt alle relevante informatie over het Limburgs erfgoed. Alle foto's worden gecontroleerd op eventuele privacygevoelige informatie.