Danity Grace en Iluna Lee zorgen voor spektakel tijdens de reünie van Pentagon.
Danity Grace en Iluna Lee zorgen voor spektakel tijdens de reünie van Pentagon. Foto: Rudesign Waarschoot.

"Terug in de discotijd"

Venray | In Anno'54 vindt op vrijdag 15 december de Pentagon Reünie plaats. Voor liefhebbers van discoclassics, voor wie de typische Pentagonmuziek en het ophalen van herinneringen aan deze legendarische discotheek/nachtclub centraal staan, de ultieme avond.

Door Henk Lammen

Voor de een is de jaarlijkse reünie een avond om oude bekenden uit een ver verleden weer een keer te treffen. De ander wil nog een keer de sfeer proeven van de funky discotijd uit de jaren 70 en 80. En een enkeling verlangt wellicht ook nog terug naar die op leeftijd geraakte paaldanseres die in de late uurtjes de gasten trakteerde op haar show. Wat de reden ook is, de Pentagon Reünie is al jaren een feest van herkenning. Pentagon, gevestigd aan de Hofstraat in hartje Venray, was een legendarische horecagelegenheid die bezoekers trok uit de verre regio en de deuren sloot in 1989. "En dat is ook precies de bedoeling van de avond", zegt Jeanne Maas van Anno'54. "De sfeer uit die tijd een avond in het jaar terughalen." Voor de eerder dit jaar overleden Henri van Helmond is er een tribute op de avond. Als dj Henri draaide hij van 1979 tot en met 1987 in Pentagon en was kartrekker van de jaarlijkse reünie. "Uit piëteit en respect voor zijn vrouw Delene krijgt hij die avond de speciale aandacht die hij verdient. Henri was een begrip in Venray, zeker als dj in relatie tot Pentagon", aldus Maas.

Voor editie 2017 van de Pentagon Reünie zijn opnieuw alle registers opengetrokken. Zo nemen de dj's Herben, Twan van Bussel en Jean Paul Barents de bezoekers mee naar de tijd van onvervalste discoklassiekers als Born To Be Alive (Patrick Hernandez), Disco Inferno (Trammps), You're the First, the Last, My Everything (Barry White), Heaven Must Be Missing an Angel (Tavares), I Will Survive (Gloria Gaynor), YMCA (Village People), I Feel Love (Donna Summer), Staying Alive (Bee Gees) en vele andere. Een oneindig rijtje waarbij de bezoekers worden uitgenodigd om hun beste beentje voor te zetten op de dansvloer. Uiteraard mag Venraynaar Ger Janssen niet ontbreken. Ook hij neemt de bezoekers op zijn geheel eigen wijze mee terug in de tijd, terwijl de Belgische drag queens Danity Grace en Iluna Lee de kersen op de taart zijn met hun aanstekelijke show.

De Pentagon Reünie is op weg naar het tweede lustrum en wordt nu voor het derde achtereenvolgende jaar gehouden in het Venrayse danscentrum. Voor iedereen die van discomuziek houdt als het ware een verplicht nummer. En niet alleen voor de doelgroep, de 50-plussers die bewust Pentagon hebben gemaakt. "Beslist niet, iedereen is van harte welkom. Zeker voor de liefhebbers van discomuziek. We passen de zaal aan in de sfeer van die tijd. Met aangepaste verlichting en een verlichte dansvloer gaan de voetjes vanzelf van de vloer. Het moet vooral een gezellige avond worden, waarbij de mensen genieten van muziek en de sfeer uit die tijd."

De avond begint om 21.00 uur. De entree bedraagt tien euro in de voorverkoop en vijftien euro aan de dagkassa.