Afbeelding
Foto:

Biografie Truus Hulsman (1933-2003)

Venray | Gertruda Wilhelmina Arnoldina Gerarda (Truus) Hendriks werd op 26 januari 1934 geboren aan de Vlakwaterweg 2c als oudste dochter van Hubertus Gerardus Hendriks en Maria Johanna Janssen.

Na haar lagere school had Truus diverse werkplekken. Ze besloot de verpleegopleiding te gaan volgen in Poortugaal bij Rotterdam. Daar ontmoette ze de in Oostrum wonende Jan Hulsman, die ook de verpleegopleiding deed, maar dan bij St. Servatius in Venray.

Truus besloot met de opleiding te stoppen en terug te keren naar Venray. Jan en Truus trouwden op 24 mei 1954 in Venray. Het echtpaar kreeg twee zonen en een dochter.

Jan en Truus begonnen hun horecaloopbaan op 29 juli 1961. Ze openden de Picardibar in de Henseniusstraat. Enkele jaren later namen ze het café aan het Henseniusplein 9 over.

Truus was de drijvende kracht en gangmaker in het café. Café Hulsman kreeg al snel de naam 'bij Truus'. Jan verzorgde de administratie en nam de organisatie op zich. Truus ontfermde zich over de klanten en maakte er een echt volkscafé van.

Vele verenigingen zoals de luchtbuksclub, voetbalclubs, de spaarkasvereniging en joekskapellen vonden er hun onderkomen. Truus organiseerde mosselavonden, toeptoernooien en de kasfeestjes van Spaarkas
ZZZ.


Truus had een goed gevoel voor humor en hield wel van een dolletje. Op het Schouwburgplein was een fontein geplaatst en het leek Truus wel wat om er een fles shampoo in te legen. Ze was ad rem en onderhoudend. Met carnaval had de versiering van haar café elk jaar een ander
thema.


Truus was vele jaren de secretaris van Horeca Venray. Eind jaren zeventig stelde ze zich verkiesbaar voor de VVD in de gemeenteraad van Venray. Ze had aandacht voor Venray en wilde het centrum aantrekkelijk maken.


Sommige gasten betaalden hun rekening met een beeld van een heilige en zo ontstond een flinke verzameling heiligenbeelden die op de luifel boven het buffet prijkte.

Rond 1978 werd tijdens het carnaval in Venray zelfs een liedje over deze verzameling geschreven, wat heden ten dage nog steeds wordt gezongen. Truus kreeg ook steeds meer belangstelling voor koper en antiek. Ze vond een Hongaarse pomp die ze tot bierkraan liet
ombouwen.

Truus en Jan verhuisden naar Wanssum. Zij had hier voldoende ruimte voor haar inmiddels bloeiende antiekhandel.

Truus bleef evengoed het café runnen. Eind jaren tachtig bestond café Hulsman 25 jaar. Reden genoeg voor Truus om een feestje te organiseren. Gekleed in de kleren van destijds bediende ze de stamgasten, die consumpties dronken tegen de prijs van toen. Ook het café en de hapjes waren in stijl.

In 1996 namen zoon Paul en zijn vrouw Mion het café over. Midden negentiger jaren verhuisden Truus en Jan naar de Marktstraat en gingen ze met pensioen. Truus bleef regelmatig het café op het Henseniusplein bezoeken. Na het overlijden van Jan op 16 april 1999 trok Truus zich wat terug. Haar gezondheid liet te wensen over.

Truus overleed op 8 december 2003 in Venray. Haar naam blijft onlosmakelijk verboden aan het huidige hotel-café Hulsman aan het Henseniusplein.

Familie Hulsman, 2017