Angelique Jansen-Swinkels kijkt uit naar haar nieuwe functie.
Angelique Jansen-Swinkels kijkt uit naar haar nieuwe functie. Foto: Rabobank

Jaar van uitersten

Venray | Voor Angelique Jansen-Swinkels was 2017 een jaar van uitersten. Onlangs ging haar wens in vervulling en werd de 50-jarige Venrayse benoemd tot de nieuwe directievoorzitter van Rabobank Horst Venray, maar in het begin van het jaar zag haar leven er heel anders uit. "Ik was er bijna niet meer geweest", vertelt Jansen-Swinkels.

Door Willem Menting

In januari kreeg Jansen-Swinkels plotseling een longembolie. "Ik heb zelf het noodnummer nog kunnen bellen, anders was het fout afgelopen. In het ziekenhuis kreeg ik nog een longembolie. Nu ben ik gelukkig weer helemaal de oude. Je moet er niet te lang bij stil blijven staan."

Jansen-Swinkels volgt vanaf 1 januari 2018 Rob Knoops op als directievoorzitter. Knoops vertrekt na negen jaar bij Rabobank Horst Venray. "Het is geweldig om deze functie te bekleden in het gebied waar mijn roots liggen. Het voelt voor mij als thuiskomen. Op het kantoor wordt Venrays dialect gesproken, dat vind ik echt geweldig. Dialect heb ik gelukkig nooit verleerd."

Jansen-Swinkels begon haar carrière in 1989 bij Rabobank Venray. Daar bekleedde zij diverse functies. In 2001 verliet ze het vertrouwde werkterrein in Noord-Limburg en vertrok ze voor diverse management- en directiefuncties elders in Nederland. Zo werkte ze vijf jaar in Harderwijk als directeur particulier en private banking. "Ik heb samen met mijn man Henk ook jaren daar gewoond, maar we hebben altijd ons huis in Venray gehouden. Het laatste jaar ging Henk ook weer in Venray wonen." Niet veel later volgde ze haar man weer naar Noord-Limburg. Jansen-Swinkels ging aan de slag als directievoorzitter bij Rabobank Valkenswaard en Waalre en bij Rabobank West-Brabant Noord. "Toen kon ik gewoon in Venray blijven wonen. Ik heb ook verschillende jaren gewerkt aan interim-opdrachten in het hele land. Toen leefde ik doordeweeks in hotels. Het zeker niet gemakkelijk om gescheiden te leven. We zijn nu gelukkig weer samen in Venray."

Nu wil Jansen-Swinkels een bijdrage gaan leveren aan de gemeenschap. Als vrijwilliger zet de Venrayse zich al in voor de gemeenschap. Zo is ze lid van de raad van toezicht van Welzijnsstichting Synthese en zet ze zich in voor de Gezondste Regio 2025. Die stichting bevordert de gezondheid in de regio Horst aan de Maas. Ook met de Rabobank wil Jansen-Swinkels stappen maken. "We willen meer zijn dan een bank. Onze medewerkers zijn zeer betrokken bij de gemeenschap en zetten zich elke dag in voor onze klanten. Daar ben ik enorm trots op. Deze maatschappelijke betrokkenheid wil ik graag, samen met onze medewerkers, gaan versterken. Daarnaast spelen we een belangrijke rol op het gebied van Food & Agri. Met de lancering van het Banking for Food Noord-Limburg team hebben we al een mooie stap gezet, maar we willen dit de komende jaren nog verder uitbouwen." Er is de afgelopen jaren veel veranderd bij de Rabobank. Zo vertrok de bank uit veel kleine kernen en ook pinautomaten in een dorp zijn niet langer een zekerheid. Volgens Jansen-Swinkels wordt ook daar aan gewerkt. "Samen met andere banken kijken we naar een oplossing voor het probleem met pinautomaten. De dekking van die automaten moet eerlijk verdeeld worden."