Jannes Gooren van BVV'27 (rechts) werkt de bal weg voordat een United-aanvaller gevaarlijk kan worden. Foto: Simone Swinkels

BVV'27 slaat in slotfase toe

SV United-BVV'27 1-3 (0-0).

Doelpunten: 82. Joost Wijnhoven (strafschop) 0-1; 91. Roel Verkoijen 0-2; 94. Roel Verkoijen 0-3; 95. Tom Thiesen (eigen doel) 1-3. Scheidsrechter: Theeuwen (America). Toeschouwers: 200. Gele kaart: Lou van Kempen (BVV'27).

SV United: Rademacher; Willem Peters (88. Stan Peters), Ter Braak, Coenders en Deenen; Phillips, Van Berlo en Kersten (70. Lookman); Kolodziejski, Van de Ven (84. Van de Pasch) en Van Bergen.

BVV'27: Engels; Poels, Thiesen, Jari Wijnhoven en Jens Arts; Sil Arts, Durgun (76. Gooren) en Joost Wijnhoven; Verkoijen, Karman en Theeuwen (50. Van Kempen).

Door Henk Willemssen

WANSSUM | Koploper BVV'27 won in een koud en druilerig Wanssum met 1-3 van SV United in de vijfde klasse E. Lange tijd zag het ernaar uit dat de gelijkopgaande derby in een doelpuntloze puntendeling zou eindigen. Totdat in de 82e minuut United-captain Willem Peters de bal ongelukkig tegen zijn arm kreeg. Arbiter Theeuwen, die voor rust SV United een penalty onthield, wees nu wel naar de stip. Joost Wijnhoven bleef koel en brak vanaf de stip de score open.

Het hoofdterrein op het Wanssumse sportpark was afgekeurd. Daardoor werd uitgeweken naar kunstgrasveld. Ondanks de kou en miezerregen trok de beladen burenstrijd aardig wat publiek. Het was immers ook de topper tussen periodekampioen SV United en de Blitterswijckse lijstaanvoerder. Twee weken geleden kaapte SV United op de valreep de eerste periode weg voor de neus van BVV'27. Daarna leden de blauw-witten, uit tegen Merselo, de eerste competitienederlaag. Waardoor BVV'27 opnieuw de leiding pakte.

De belangen waren groot en er was volop strijd. Beide ploegen verscholen zich niet. In de openingsfase had de thuisploeg het beste van het spel. Michal Kolodziejski (tweemaal) en Stef Kersten namen het BVV-doel onder vuur maar de bal vloog tekens langs de paal. In de 18e minuut werden de geel-zwarten voor het eerst gevaarlijk. Roel Verkoijen kopte in uit een vrije trap maar keeper Bas Rademacher bracht redding ten koste van een corner. Het spel golfde op en neer en arbiter Theeuwen moest geregeld fluiten voor een overtreding. Michal Kolodziejski, die fel bewaakt werd door Jens Arts, ging in de 34e minuut onderuit in een duel met Kenny Poels. "Een 100 procent strafschop", riep United-trainer Fenne Smits. Arbiter Theeuwen zag er niets in en liet doorspelen. BVV-middenvelder Joost Wijnhoven trof nog voor rust met een uithaal de lat.

Tijdens de theepauze werd de veldverlichting ontstoken in het schemerachtige Wanssum. De Blitterswijckers kregen op basis van hun inzet een licht veldoverwicht. Veel gevaar ontstond er niet voor beide doelen. De ingevallen Lou van Kempen ging iets te fors het duel in en hij kreeg de gele prent in de overigens sportieve derby.

De tijd tikte weg en een 0-0 remise hing in de lucht. Acht minuten voor tijd gaf Sil Arts vanaf rechts een voorzet. De opstuitende bal kwam tegen de onderarm van Willem Peters. Tot verbijstering van het thuispubliek wees de leidsman nu wel naar de stip. Oud-scheidsrechter Chris Peters, vader van Willem, was duidelijk. "Zeker geen penalty. Het was geen opzettelijk hands." Joost Wijnhoven had er maling aan en hij schoot zijn ploeg vanaf de stip op een 0-1 voorsprong. SV United moest nu meer risico's nemen om nog een gelijkspel uit het vuur te slepen.

In de blessuretijd viel de treffer aan de overkant door Roel Verkoijen die zich vrijspeelde en raak schoot: 0-2. De Blitterswijckse supporters waren nog niet uitgefeest of ze konden opnieuw juichen. Uit een voorzet vanaf rechts scoorde Roel Verkoijen met een mooie omhaal de 0-3. Diep in de extra tijd kreeg het aangeslagen SV United nog de eretreffer door een eigen doelpunt van Tom Thiesen. "We hebben zes punten voorsprong op United", riep een opgetogen supporter van BVV'27. De ploeg van trainer Jef Vels speelde het slim, wachtte geduldig en sloeg op de juiste momenten toe.