"Ik neem de lezer mee in mijn eigen ontdekkingen en observaties." Foto: Willem Janssen

Mens met een verhaal

venray | Edwin Geurtz (43) kende een moeilijke periode, maar schrijven hielp hem er bovenop te komen. Hij presenteert vrijdagmiddag 8 december zijn eerste gedichtenbundel Ontdekking in het Zelfregiecentrum in Venlo, een autobiografisch boek is nog in de maak. "Ik neem de lezer mee in mijn eigen ontdekkingen en observaties. Een unieke blik die je laat nadenken en verwonderen over je eigen waarneming en bestaan."

Door Sven Poels

Venraynaar Edwin Geurtz schreef al op zijn negende gedichten, maar liet zijn hobby daarna lange tijd voor wat het was. Een bulk aan levenservaring was nodig om zijn oude passie nieuw leven in te blazen.

"Voor 2007 ben ik redelijk in de problemen geweest", vertelt hij in alle eerlijkheid. "Ik ben bijna ten onder gegaan aan het systeem dat mij eigenlijk beter had moeten maken: de psychiatrie. Lang heb ik ervóór en erin geleefd; eerst als patiënt, daarna als boegbeeld van de belangenbehartiging van de cliënten van het Vincent van Gogh Instituut. Van 2007 tot 2014 heb ik in deze medezeggenschap geparticipeerd, wat er uiteindelijk toe heeft geleid dat ik veel beleidsstukken schreef en met mensen sprak. Van hieruit is mijn schrijverschap ontstaan."

Ongeveer een jaar geleden begon Geurtz weer met het maken van gedichten. Aanvankelijk vrijblijvend, maar vanaf begin dit jaar ging hij er echt voor zitten. "In maart/april heb ik de omslag gemaakt van een beetje schrijven naar er actief mee bezig zijn."

Het Zelfregiecentrum in Venlo speelde daarin een belangrijke rol. "Daar heb ik een tijdje rondgelopen en koffie gedronken. Ik vroeg me af wat ik met mijn leven aan moest. De medewerkers waren vastberaden om mij geen oplossing aan te bieden, geen taak te geven, maar gewoon present te zijn zonder oordeel. Ze hebben me bewogen om uit mezelf iets te ondernemen. Ik werd zó boos en wilde écht iets doen, en dat werd schrijven. Dankzij het Zelfregiecentrum en hun methode heb ik het aangedurfd om een dichtbundel te maken. Hierdoor bleek mijn breuk met twintig jaar psychiatrie mogelijk."

Geurtz noeste (geestes)arbeid leidde tot zijn eerste gedichtenbundeltje met als titel 'Ontdekking'. "Het gaat over alles wat te maken heeft met veranderingen, het onderweg zijn ergens naartoe. Ik neem de lezer mee in mijn eigen ontdekkingen en observaties. Het zijn persoonlijke gedichten, ontstaan in mijn eigen leefwereld. Een unieke blik die je laat nadenken en verwonderen over je eigen waarneming en bestaan."

Het boekje telt zo'n vijftig pagina's en dito gedichten, chronologisch weergegeven zodat er van begin tot eind een ontwikkeling is te zien, ook qua schrijven. "Het is misschien geen dik boek, maar dat zegt niet zo veel. Dichten heeft namelijk te maken met 'Verdichting': het comprimeren tot de essentie." De schrijfsels laten dan ook veel ruimte over voor de eigen interpretatie, stelt Geurtz. "Verder is het beeldend, filosofisch, zoekend en onorthodox. Het is moeilijk om het van jezelf te zeggen, maar ik denk dat wel een eigen, vernieuwende stijl heb."

Vrijdag 8 december tussen 14.30 uur en 16.30 uur vindt de boekpresentatie plaats in het Zelfregiecentrum te Venlo (Veilingstraat 3), de plek waar Geurtz zijn schrijverschap onlangs ontwikkelde. "Ik heb er weinig verwachtingen van. Ik sta er open in en laat me verrassen. Eigenlijk is dat ook weer een ontdekking."

In de tussentijd is de Venraynaar alweer bezig aan een nieuw werk. "Niet weer een gedichtenbundel, maar een autobiografie. Mijn eerste boek; ik hoop dat het iets heel moois wordt dat ik ook kan laten uitgeven." Los van de verkoopcijfers heeft Geurtz de grootste winst al geboekt. "Ik ben nu een mens met een verhaal, wat ik als beginnend schrijver in mijn eigen stijl vormgeef. Hopelijk kan ik de mensen daarmee raken. De eerste reacties zijn in elk geval positief."

Ontdekking is te koop op www.boekscout.nl. Het boekje kost 14,99 euro, de verzending naar Nederland en België is gratis.