Precedent voor fietsenwinkel?

VENRAY | De lokale partijen inVENtief, PP2 en Samenwerking hebben moeite met de verhuizing van Dekkers Tweewielers van de Postbaan naar Gagel in Wanssum. De nieuwe locatie ligt in het buitengebied en het initiatief past niet binnen de huidige regels.

De andere fracties hadden er vorige week in de commissie Wonen veel minder problemen mee dat bij Dekkers Tweewielers alvast de nieuwe omgevingswet wordt toegepast. "Dit is een schoolvoorbeeld van maatwerk in de geest van de omgevingswet", zei wethouder Martijn van der Putten (D66).

Cees de Vocht (inVENtief) wees erop dat een nieuwe winkel niet is toegestaan op de beoogde locatie. Die zal bovendien meer autoverkeer en parkeerders aantrekken die ook gebruik van de mountainbikeroute. "Het schept precedentwerking voor andere ondernemers die het ook aantrekkelijk vinden activiteiten te ontplooien in het buitengebied", zei De Vocht. Ook Theo Mulders (Samenwerking) wees hierop. "Het is een mooi integraal plan met recreatie, maar we hebben er toch moeite mee. Er komt een nieuwe winkel van 800 vierkante meter. Dit is een behoorlijke uitbreiding en ook nog eens buiten de vrijkomende agrarische bebouwing. Detailhandel is niet toegestaan in het buitengebied. De regels worden omzeild."

Daan Janssen (D66) vond het juist een mooie oplossing. "De ondernemer wil uitbreiden en graag in Wanssum blijven. Dit initiatief past in de omgeving en er is ruimte voor ontwikkeling." Dickie Minken (PvdA) wees op de voordelen voor omwonenden van de huidige winkel aan de Postbaan. De buurt ziet door de verplaatsing de parkeeroverlast afnemen. CDA, PvdA en VVD steunden het plan. "Alhoewel we wel twijfels hebben omdat het moeilijk past in het huidige bestemmingsplan", zei John Niessen (VVD). "Maar we moeten doordenken naar de omgevingswet. Dit is een goede manier om de ondernemer de ruimte geven en er zijn ook geen zienswijzen tegen ingediend."

Van der Putten denkt dat het wel meevalt met mogelijke precedentwerking. "Ik verwacht niet dat de komende tijd er nog zo'n zelfde initiatief gaat komen." Dekkers Tweewielers heeft veel andere locaties bekeken. Op een bedrijventerrein en ook binnen en buiten Venray. Gagel vormt de grens tussen de dorpskern en het buitengebied. "Het bedrijf komt net aan de overkant van de straat. Je kunt of de regels strikt hanteren of meedenken met dit initiatief van de ondernemer. Dat laatste hebben we gedaan", verklaarde de wethouder.


Stichting voor schoolgebouw Heide

HEIDE | De stichting Leefbaarheid Heide is opgericht om het voormalige schoolgebouw te gaan beheren.

Wethouder Ike Busser (Samenwerking) meldde donderdag in de commissie Leven dat de overeenkomst vrijwel rond is en in januari 2018 wordt ondertekend.

Theo Francken (PP2) stelde vragen over het schoolgebouw. Dat zou al eerder dit jaar zijn overgedragen aan de dorpscoöperatie. Ike Busser meldde dat de afstemming met Heide meer tijd heeft gevergd. Het speelde ook mee dat er een nieuwe stichting is opgericht. De stichting Leefbaarheid Heide zorgt ervoor dat het gebouw een maatschappelijke functie behoudt en dat de inkomsten en verhuur ten goede komen aan de gemeenschap van Heide.