Toename parkeeroverlast

VENRAY | Bewoners van de Paterslaan en de omgeving van het Pastoor Wijnhovenpark aan de zuidkant van Venray ervaren steeds meer parkeeroverlast. Sinds de afschaffing van het betaald parkeren, ruim een jaar geleden, is de parkeerdruk enorm toegenomen. Niet alleen van langparkeerders maar vooral van bezoekers van de beide coffeeshops in de Henseniusstraat.

Door Henk Willemssen

Vorige week in de commissie Wonen vroeg Laura Borst van het bewonersinitiatief West-Zuid aandacht voor de parkeerproblematiek. Het gaan om de straten Paterslaan, Kruisstraat, Sint Antoniusstraat, Mgr. Verrietstraat, Pastoor Wijnhovenpark, Franciscuslaan en Langstraat. "Het is hier een woonwijk en geen parkeerplaats", zei Laura Borst. "We hebben veel hinder van vreemdparkeerders en bezoekers van de coffeeshops. Die laten troep en wietzakjes achter en ze vertonen asociaal gedrag zoals wildplassen en het dubbel parkeren van de auto. De leefbaarheid in onze buurt is het laatste halfjaar flink afgenomen. Het is onacceptabel. We willen als bewoners onze parkeergelegenheid terug."

Daags voor de commissievergadering vond een bijeenkomst plaats voor de buurt. Er is gezocht naar oplossingen. Volgens Laura Borst hoort uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen daar niet bij. "Want dan zal de overlast nog groter worden." Gijs Schapendonk woont aan het stukje ventweg van de Paterslaan, net om de hoek van de coffeeshops. Hij vertelde dat het iedere avond tussen 18.00 en 21.00 spitsuur is. Het straatje staat dan bomvol auto's die veelal buiten de vakken op trottoirs geparkeerd staan. "Wat begon als een kleine irritatie is nu een grote ergernis", zei Schapendonk. Hij vertelde dat een coffeeshop tijdens de piek 168 klanten per uur trekt. "Die komen meestal met de auto. Het betekent honderden parkeerbewegingen in een heel klein straatje. Het is een grote chaos. De auto's rijden met hun lampen bijna de huiskamers binnen. Het geeft een heel onprettig en onveilig gevoel." Bewoners hebben het probleem aangekaart bij de coffeeshophouders. Er zijn sindsdien toezichthouders op straat. Daardoor is de situatie wel wat verbeterd. Toch missen de buurtbewoners de parkeercontroleurs van de gemeente. Die zijn vrijwel verdwenen sinds de afschaffing van het betaald parkeren. "Dat is een gemis", zei Schapendonk. De buurt denkt en praat mee over een oplossing. "Het verplaatsen van de coffeeshops is wellicht de allerbeste oplossing. Zet ze neer op een plek buiten het centrum waar genoeg parkeerplaatsen zijn."