Centrum tegen uitbreiding De Brier

VENRAY | Het Venrayse winkelcentrum verzet zich tegen de verkoop van wit- en bruingoed, outdoor- en sportartikelen en rijwielen op De Brier. Ondernemersvereniging Venray Centraal en het aanjaagteam winkelcentrum willen niet dat er branchevreemde detailhandel naar woonboulevard WoonMax wordt gehaald.

Door Henk Willemssen

Het nieuwe bestemmingsplan biedt ruimere mogelijkheden voor De Brier. Zoals ook horeca, maar een supermarkt wordt niet toegestaan. Vorige week in de commissie Wonen uitte Evert van Montfort zijn bezwaren. "We zijn als aanjaagteam keihard aan het werk het winkelcentrum aantrekkelijker te maken. Als De Brier meer ruimte krijgt voor detailhandel, dan heeft dat een negatief effect op het centrum", voorspelde Van Montfort. "Alle behaalde succes wordt dan te niet gedaan. We kunnen dan over twee, drie jaar weer opnieuw beginnen."

Centrumwinkeliers vinden dat De Brier zich van binnenuit moet versterken. Door winkels uit de woonbranche, die elders in Venray gevestigd zijn, naar de woonboulevard te trekken. "De woonbranche moeten we clusteren op De Brier. Maar zeker geen concurrentie bevorderen binnen de eigen gemeente."

Jan Arts van ondernemingsvereniging De Brier maakt niet veel woorden vuil aan de kritiek. "Het kan niet zo zijn dat het winkelcentrum alles bepaalt", zei hij. "We hebben te weinig ontwikkelingsruimte. We pleiten voor een taskforce om ook de wegen en de gehele infrastructuur aan te pakken."

"De kloof tussen het centrum en De Brier zal altijd blijven", concludeerde Ingeborg de Barbanson (VVD). "Om zich verder te ontwikkelen moet De Brier aantrekkelijker worden met een betere ontsluiting en bewegwijzering." Leo Philipsen (CDA) vindt dat De Brier een te besloten karakter heeft. Toon Kerkhoff (PP2) trok ook de conclusie dat de controverse tussen De Brier en het winkelcentrum voortduurt. "De partijen komen niet dichter bij elkaar. De tegenstrijdige belangen zullen blijven." Kerkhoff noemde het nieuwe bestemmingsplan een stap in de goede richting. Jan Hendriks (SP) pleitte opnieuw voor een supermarkt op De Brier. De komst van zo'n publiektrekker is ook een vurige wens van de ondernemingsvereniging. Daan Janssen (D66) ziet een nieuwe supermarkt liever in nieuwbouwwijk Brabander. Ook Dicky Minken (PvdA) kiest voor een supermarkt in een woonwijk. Jan Loonen meldde dat de taskforce al is opgepakt. "We zijn in overleg om de openbare ruimte te verbeteren en meer ruimte te creƫren." Loonen wil in de komende voorjaarsnota hiervoor geld vrijmaken.