Sint Anna: sociale huur is kansloos

VENRAY | De roep om sociale huurwoningen te realiseren op Sint Anna vindt geen gehoor. Projectmanager Marianna Dankers van Renschdael Groep vertelde maandag tijdens een informatieavond dat het financieel onhaalbaar is.

De nieuwe eigenaar van Sint Anna laat alle gebouwen doorrekenen. De monumentale en beeldbepalende panden zijn vele decennia oud en er moet heel wat gebeuren om ze weer geschikt te maken voor bewoning. "De eerste financiële analyses komen nu binnen. Het gaat vele miljoenen kosten om bestaande gebouwen op te knappen." Renschdael Groep heeft met Wonen Limburg aan tafel gezeten om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. De uitkomst is duidelijk. De renovatiekosten om panden energieneutraal te krijgen met een A-label zijn zo hoog, dat het onmogelijk is ze te bestemmen voor sociale huur. "Dan zouden we diep in de rode cijfers belanden", zei Dankers.

Een van de eerste projecten die de nieuwe eigenaar aanpakt is het hoofdgebouw. Renschdael Groep ziet hier graag een hotel in. "Het hoofdgebouw wordt het kloppend hart en de drager van het Sint Annapark", vertelde Dankers. "Als een hotel niet haalbaar is, dan denken we aan een opleidingsinstituut." Het paviljoen Vincent A Paulo wordt niet verkocht en krijgt een commerciële functie met horeca. Het prachtige gebouw van Sint Eugène, een gemeentelijk monument, is bestemd voor kantoren.

Bewoners van de Overloonseweg zijn bezorgd over het verdwijnen van het groene uitzicht op het Sint Annaterrein. Door de woningbouw verdwijnt deels het bosgebied waar ze nu op uitkijken. Dankers verzekerde dat er een strook van tien meter aan groen overblijft langs de Overloonseweg. Deze groene buffer grenst aan de achtertuinen van de nieuwe woningen op Sint Anna. Enkele omwonenden zijn er niet helemaal gerust op. Ook niet op de ontsluitingsweg die uitkomt op de Overloonsweg. Bewoners wijzen erop dat hun straat juist verkeersluw is gemaakt.