Het kerstcircus is weer neergestreken voor het gebouw van Sint Theresia, dat niet meer te redden is van de slopershamer.
Het kerstcircus is weer neergestreken voor het gebouw van Sint Theresia, dat niet meer te redden is van de slopershamer. Foto: Henk Willemssen

Theresia niet te behoeden voor sloop

VENRAY | Het grote markante gebouw van Sint Theresia zal vallen voor de slopershamer. Dat meldde projectmanager Marianne Dankers van Renschdael Groep maandagavond tijdens een bijeenkomst over het Sint Annaterrein in De Witte Hoeve.

Door Henk Willemssen

In eerste instantie wilde de toekomstige eigenaar Sint Theresia behouden. Het is een gemeentelijk monument dat verbouwd zou worden tot appartementen. Bij nader gezien blijkt het verloederde pand niet meer te handhaven. "Alle vandalen hebben zich hierop botgevierd. Werkelijk alles is uit het gebouw gesloopt", vertelde Dankers. "Het gebouw is totaal gestript en het staat helemaal open." Vrijwel alle ruiten op de verdiepingen zijn ingegooid en de rafelige gordijnen waaien naar buiten als stille getuigen. Op de benedenverdieping zijn alle openingen dichtgespijkerd, maar dat heeft de vandalen niet buiten de deur kunnen
houden.

Dankers beseft dat behoud van Sint Theresia gevoelig ligt in Venray. Duizenden leerling-verpleegsters woonden hier intern tijdens hun psychiatrische opleiding. Het pand telt 120 eenpersoonskamers, een eetzaal, bibliotheek, huiskamer en enkele leslokalen. Sint Theresia is gebouwd in 1931 en is tijdens de oorlog zwaar getroffen. In 1950 werd het 'zustershuis' gerenoveerd en uitgebreid. Zo'n vijftien jaar geleden woonden er nog tijdelijk buitenlandse werknemers. Nadat zij vertrokken is het snel bergafwaarts gegaan. Dankers is binnen poolshoogte gaan nemen. "Het gebouw is vochtig, beschimmeld en zit vol met asbest. Ik vrees met grote vreze dat het niet meer te behouden is. Nee, dit prachtige gebouw gaan we niet meer redden. We moeten realistisch zijn. De staat van Sint Theresia is buitengewoon slecht."

Renschdael Groep heeft grootse plannen met het parkachtige St. Annaterrein dat 47 hectare groot is. De nieuwe eigenaar trekt vijf tot zeven jaar uit om de plannen te realiseren. Er komen 115 woningen, deels in bestaande gebouwen en deels op nog uit te geven bouwkavels. Deze kavels variƫren in grootte van 250 tot wel 1500 vierkante meter. Bouwers krijgen veel ruimte om met een eigen architect aan de slag te gaan. De uitgifte van de bouwpercelen heeft Renschael Groep nodig om geld binnen te krijgen voor de renovatie van de monumentale gebouwen.

"Wij kiezen er niet voor om het snelle geld verdienen. Wij gaan voor kwaliteit", verzekerde Dankers. Zij sprak van een 'hell of a job'. Het jaar 2018 zal vooral in het teken staan van asbestsanering en een uitgebreid explosievenonderzoek. Tijdens de oorlog lag Sint Anna in de vuurlinie. De Duitsers gebruikten het terrein als verbinding tussen de Overloonseweg en Maasheseweg. Er vielen zo'n veertig bommen en er zijn vijf paviljoens verwoest terwijl veel andere gebouwen schade opliepen. Vermoedelijk zal er heel wat oorlogstuig worden aangetroffen.

'Spijt van verkoop huurhuizen'

Woning Limburg betreurt het achteraf dat in de periode 2010 tot 2012 veel huurwoningen zijn verkocht. 'Daar hebben we nu spijt van", zei bestuurder Ger Peters van Wonen Limburg dinsdag in de commissie Wonen. Bij het renoveren of het treffen van energiemaatregelen loopt de woningcorporatie nu vaak tegen praktische problemen aan. "Het is lastig als enkele huizen in een rij of een blok zijn verkocht. Daarom zijn we tegenwoordig heel terughoudend geworden met het in de verkoop zetten van huurhuizen."