Grenswerk weet niks van samenwerking

Venray | Het verhaal dat Poppodium Grenswerk uit Venlo jongerencentrum The B gaat ondersteunen is compleet uit de lucht gegrepen. Tim Gaal, directeur van Grenswerk, heeft geen idee waar de fabels vandaan komen. In andere regionale bladen werd gesuggereerd dat Grenswerk het poppodium van The B op de rit moest krijgen.

"Dat verhaal is compleet uit de duim gezogen. We gaan niet operationeel of financieel helpen", zegt Tim Gaal, directeur van Grenswerk, stellig. "Als The B een poppodium wil ontwikkelen, dan willen wij wel meedenken, maar van een intensieve samenwerking is absoluut geen sprake. Dat zou ook niet fair zijn ten opzicht van onze subsidieverleners."

Sander Brugmans van The B kan zich vinden in de woorden van Gaal. "We hebben in ons toekomstplan The Next Step wel opgenomen dat we naar vergelijkbare instellingen in de regio gaan kijken. Zo hebben we contact met jongerencentrum De Pul in Uden. Zij lijken veel op ons. Het is een jongerencentrum met poppodium. Die kant willen wij ook op. Grenswerk is alleen een poppodium, dus ook daar kunnen wij inspiratie opdoen. Waarom zouden we zelf het wiel uitvinden als er al andere groepen zijn die ervaring hebben als poppodium."

De fractie inVENtief suggereerde over een intensieve samenwerking in hun algemene beschouwingen. De partij ging echter nog een stapje verder en schreef over Grenswerk dat het 'een centrum is dat inmiddels ook al bovenmatig aan het financiƫle infuus van de gemeente Venlo ligt'. "Dat is pertinent niet waar", vertelt Gaal geagiteerd. "We hebben met 33 procent dekking door exploitatiesubsidie vanuit de gemeente Venlo een gezonde dekkingsgraad, conform het landelijke gemiddelde voor een grootstedelijk poppodium." Dat is volgens Gaal niet het enige. "We zullen 2017 afsluiten met 44.000 bezoekers. Dat zijn er 14.000 meer dan het target voor het derde volle jaar. We zijn volledig zelfstandig en zullen altijd onze eigen route bepalen." Toch wil Poppodium Grenswerk The B een helpende hand toesteken. Bijvoorbeeld door middel van een informele workshop. "We zijn heel transparant en open. We kunnen altijd kennis delen. Dat doen we ook met poppodia's die ten zuiden van ons gevestigd zijn. Het zou mooi zijn als we een collega in het noorden van Limburg krijgen. Nogmaals, we kunnen altijd praten, maar van een intensieve samenwerking is absoluut geen sprake. Dit intentie is er nooit geweest", besluit Gaal. De toekomst van The B is overigens nog onzeker. Het jongerencentrum zou verspreid over drie jaar 180.000 euro subsidie krijgen, maar de gemeenteraad stemde tegen dat plan. Het voorstel wordt binnenkort opnieuw besproken.