Film Marijn Poels bekroond

Parijs/Meerlo | De controversiële film The Uncertainty Has Settled van de Limburgse filmmaker Marijn Poels heeft zijn derde award in de wacht gesleept als beste documentaire op het Independent Film Festival in Parijs.

De documentaire, die begin dit jaar in première ging tijdens het filmfestival in Berlijn, won eerder dit jaar een award in Los Angeles en Berlijn. De film werd volgens de jury gekozen, omdat deze aanzet tot zelfstandig denken en het verhaal als krachtig breekijzer fungeert om het debat open te breken.


Dit jaar was de 25e editie van Jera on Air

De afwisselend in Berlijn en Meerlo woonachtige Poels snijdt met The Uncertainty Has Settled de gevoelige discussie over klimaatverandering en energie aan. In de film bezoekt Poels vooral boeren in de Duitse deelstaat Saxen Anhalt die gebukt gaan onder Europese regelgeving. Door een falend landbouwbeleid en de miljarden subsidies voor de productie van groene stroom zijn veel boeren energieleveranciers geworden.

Poels, die de film op eigen kosten heeft gemaakt, stelt kritische vragen over klimaat, wetenschap en politiek. Het tegengaan van klimaatverandering. Doen we er eigenlijk wel goed aan?

Poels toerde de afgelopen maanden door heel Europa met zijn film en bracht felle discussies in de bioscopen. Vorige maand toonde hij zijn film ook in het Europees Parlement in Brussel. "Het is een uiterst gevoelig thema", zegt Poels. "De filmt kent veel weerstand en bijstand tegelijk. Er heerst verdeeldheid, niet alleen in het maatschappelijk maar ook in het wetenschappelijk debat. We zullen enorm veel gaan betalen aan CO2-reductie." Poels vindt daarom dat er een gezond debat moet zijn. "Klimaatverandering is niet meer alleen een wetenschappelijk of een energieprobleem. Ieders houding ten opzichte van de klimaatverandering is een stempel van politieke identiteit geworden, waarbij een gepolariseerd debat plaatsvindt dat ideologische en tribale conflicten boven praktische resultaten plaatst."

In januari begint Poels met de opnames van de opvolger van zijn eerste film. De filmmaker plant een trilogie. Of Poels hierin ook weer de controverse opzoekt wil hij nog niet zeggen. "Het zal een film worden die weer aanzet tot zelfstandig kritisch nadenken", zegt de filmmaker.
Meer informatie over film is verkrijgbaar via de website www.theuncertaintyhassettled.de.


Vluchtelingmaatje

Venray | Op woensdagavond 6 december 2017 start er weer een cursus Vluchtelingmaatje. Franciscusgroep Venray houdt deze cursus in samenwerking met de werkgroep Welkom Vluchteling Venray. De cursus vindt plaats in de Vrouwencentrum Eva, Dr. Poelsstraat 8 in Venray en begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Deze cursus is interessant voor iedereen die overweegt zich in te zetten voor vluchtelingen in Venray, maar niet weet of het wel iets voor hem of haar is. Als je denkt dat Vluchtelingmaatje iets is wat bij jou past, kan de stichting Welkom op Weg na afloop van de cursus een match maken tussen jou en een vluchteling(engezin). Vluchtelingmaatjes bieden steun aan asielzoekers met een status die in de gemeente Venray een woning aangeboden krijgen. Een Vluchtelingmaatje helpt statushouders wegwijs te raken in de Nederlandse samenleving. Ook het samen Nederlands spreken is zeer behulpzaam. De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten. De eerste avond gaat het om kennismaking met elkaar en kennismaking met het project. In de bijeenkomsten staan we stil bij de volgende zaken: hoe luister je naar verhalen van vluchtelingen en hoe je stel je je daarvoor open. Maar ook: hoe stel je grenzen. De deelnemers spreken op deze eerste avond het vervolg af. De cursus wordt gegeven door Hub Vossen, stafmedewerker Dienst Kerk en Samenleving / Aalmoezenier van Sociale Werken in het bisdom Roermond.

Franciscusgroep Venray en Welkom Vluchteling Venray willen daar waar mogelijk praktische hulp en ondersteuning geven, bijvoorbeeld door het geven van de cursus Vluchtelingmaatje. Voor meer meer informatie neem contact op met Nens van der Wijngaard, via e-mail info@franciscusgroep-venray.nl.


Nieuwe namen Jera On Air

Venray | Nadat het festival Jera On Air vorige week NOFX en Stick To Your Guns aankondigde als headliners voor de editie van 2018, worden daar nu zeventien bands aan toegevoegd.

De 26e editie van het Ysselsteynse alternatieve festival krijgt daarmee steeds meer vorm. Jera On Air vindt volgend jaar plaats op 28, 29 en 30 juni. De kaartverkoop is al begonnen via www.jeraonair.nl/nl/tickets. Onder de nieuwe bands zijn de Amerikaanse metalcoreband Emmure. Afkomstig uit New York, de bakermat van de hardcoremuziek, timmert Emmure al sinds 2003 succesvol aan de weg. In 2016 volgde een ommezwaai toen alleen zanger Frankie Palmeri achterbleef en de overige bandleden er de brui aan gaven. Dat resulteerde dit jaar in een nieuw succesvol album, waar de fans louter positief op reageerden. In 2018, vijftien jaar na de oprichting, is Emmure terug op Jera On Air. Ook Less Than Jake is een in het oog springende naam op het affiche. De skapunkers uit Florida zijn gepokt en gemazeld in het alternatieve circuit, waarin de band al sinds 1992 meedraait. Sinds dat jaar zetten de skapunkers zalen en festivals over de hele wereld op zijn kop. Less Than Jake heeft met nummers als All My Best Friends Are Metalheads legendarische skahits op zijn naam staan. Over oude rotten in het vak gesproken, de Zweden van Satanic Surfers zetten in het laatste weekend van juni de festivalweide in Ysselsteyn op stelten met hun aanstekelijke punkrock, en dat doen ze wereldwijd al sinds 1989. In 2007 werd de stekker uit Satanic Surfers getrokken, maar tot opluchting van velen kwamen ze in 2014 sterker terug dan ooit. Na eerder al onder andere Groezrock en Resurrection Fest na de rentree plat gespeeld te hebben, mag Jera On Air niet langer ontbreken op het lijstje. Nieuw op de festivalposter zijn verder Modern Life is War, Miss May I, AntiFlag, Lionheart, Nasty en A Wilhelm Scream, Stray From The Path, Knocked Loose, Bless thef all, Adept, Bad Cop/Bad Cop, Brutalit y Will Prevail, Get The Shot en Higher Power.