Filmpje

Hoe dingen soms lopen.

Vorige week woensdag zag ik Dylan Haegens filmopnamen maken in het Schoutenstraatje (voor de oudere lezers: Dylan Haegens is beroemd vanwege zijn filmpjes op internet, waar miljoenen jongeren naar kijken). Een uur later zag ik in de Schoolstraat voor het eerst in mijn leven Peter Winnen fietsen (voor de jongere lezers: Peter Winnen is beroemd sinds hij in 1981 de etappe naar Alpe d'Huez won na een bloedstollende finish). Twee dagen later zag ik in het café Edward Linskens staan (voor de jongere lezers: Edward Linskens is beroemd sinds hij in 1988 een belangrijke goal maakte tegen Real Madrid met een niet zo goed gelukt schot dat de keeper volkomen verraste).

Toen ik thuiskwam van het café, las ik een bericht op NOS.nl over het alcoholgebruik onder jongeren in het Gooi, dat de spuigaten uit loopt. Een moeder werd geciteerd: 'Het is nu gewoon stoer om te experimenteren. Wanneer vloggers zouden zeggen dat het niet cool is, zou dat impact hebben.' Hoe mooi zou het zijn als Dylan Haegens een filmpje maakt waarin hij de jeugd op het idee brengt dat alcohol niet cool is?

Peter Winnen fietste heel veel wielerkoersen, Edward Linskens speelde heel veel voetbalwedstrijden, Dylan Haegens maakte al heel veel filmpjes. Winnen zal herinnerd worden om die ene etappe. Linskens om die ene goal. Haegens om dat ene filmpje?