Fysiotherapeute Lucie Broeksteeg:
Fysiotherapeute Lucie Broeksteeg: "Mensen hebben veel vertrouwen in me." Foto: Henk Lammen

'Motiveren te bewegen'

Venray | Dat je nooit te oud bent om te leren, bewijst vijftigplusser Lucie Broeksteeg-Verstraelen. De fysiotherapeute bij Knooppunt Centrum voor Gezondheid in Venray studeerde dit jaar af als specialist in de geriatrie en begon daarmee aan een nieuwe fase in haar lange carrière. "Ik ben eigenlijk altijd meegegroeid met mijn eigen leeftijd."

Door Sven Poels

Wie zegt dat je als vijftigplusser moet afbouwen op de arbeidsmarkt? De 57-jarige Lucie Broeksteeg-Verstraelen uit Oostrum besloot juist om haar carrière een nieuwe wending te geven. "Ik werk nu al 34 jaar als fysiotherapeute", vertelt ze. "Een paar jaar geleden kreeg ik de behoefte om mijn kennis te verdiepen en mijn praktische vaardigheden uit te breiden. Daarom ben ik in 2013 begonnen aan de deeltijdmaster Geriatrie Fysiotherapie op de Avans+ hogeschool in Zwolle. Een vierjarige studie waarin ik werd opgeleid tot specialist in de fysiotherapeutische zorg voor kwetsbare ouderen."

Dat was in het begin wel even wennen, bekent de vriendelijke Broeksteeg. "Maar gelukkig waren er drie andere leeftijdsgenoten, dus voelde ik me niet helemaal alleen. Er waren ook veel eind dertigers; een erg leuke mix." Een keer in de twee weken kwam de groep een hele dag bij elkaar. "Dan kregen we les of moesten we opdrachten en examens doen. In het begin werd vooral onze kennis van ouderen getoetst. Daarna moesten we zelf filmpjes maken, stage lopen en uiteindelijk werd de opleiding afgerond met een wetenschappelijk onderzoek. Sowieso moet tegenwoordig alles wel wetenschappelijk onderbouwd worden, wat wel een verschil is ten opzichte van vroeger."

Inmiddels is Broeksteeg afgestudeerd en mag ze zich als fysiotherapeut specialist in de geriatrie noemen. Ze werkt nu niet alleen drie dagen in de week met kwetsbare ouderen, maar ook met chronisch zieken of met personen die valgevaarlijk zijn geworden door wat voor aandoening dan ook. "Ik test preventief om te kijken waar het gevaar zit en pas oefentherapie toe om de mobiliteit zo goed mogelijk op peil te houden. Bijvoorbeeld met traplopen, omdraaien, opstaan uit een bed of stoel: de functies van het dagelijks leven. Dit verbetert de kwaliteit van leven, stimuleert mensen om zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven en actief oud te worden. Maar soms begeleid ik ook palliatief." Broeksteeg krijgt veel positieve reacties. "Mensen zijn heel dankbaar en hebben veel vertrouwen in me. Het is fijn om op een dieper niveau bezig te zijn, beter hulp te kunnen verlenen."

Geriatrie is overigens niet de eerste specialisatie van 'eeuwige student' Broeksteeg. "Na mijn opleiding tot algemeen fysiotherapeut heb ik allerlei richtingen bewandeld." Ze somt op, in chronologische volgorde: "Sensomotoriek, oedeemtherapie, manuele therapie en sportgeneeskunde. Ik begon met kinderen, daarna werkte ik met volwassenen en nu dus met ouderen. Eigenlijk ben ik altijd meegegroeid met mijn eigen leeftijd."

Broeksteeg hoopt haar steentje bij te dragen in een vergrijzend land. "Men wordt steeds ouder, waardoor er ook meer risico's komen. Ik hoop dat ik mensen kan blijven motiveren om te bewegen. Vijf keer in de week dertig minuten matig intensief bewegen is echt een goed voorschrift. Dat wil ik blijven uitdragen."