Huurwoning: wachttijd loopt op

Venray | De wachttijd voor een huurwoning van Wonen Limburg is de laatste twee jaar behoorlijk opgelopen. In 2015 stond een woningzoekende gemiddeld 1,3 jaar ingeschreven. Die termijn liep vorig jaar op naar 1,6 jaar. Momenteel bedraagt de wachttijd al 1,8 jaar.

Bestuurder Ger Peters van Wonen Limburg verklaarde dinsdag in de commissie Wonen dat huurders steeds langer in hun woning blijven zitten.

"Dat gebeurt deels noodgedwongen omdat mensen niet terecht kunnen in een verpleeg- of zorginstelling. Als er minder mutaties zijn, kunnen we ook minder woningen aanbieden. Dan gaat de wachttijd automatisch omhoog. Het is een vicieuze cirkel", zei Peters, die eraan toevoegde dat de woningcorporatie vooral in 2016 veel statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) heeft moeten huisvesten. Ook dit droeg bij aan een langere wachttijd.

Wonen Limburg wordt steeds meer geconfronteerd met huurders die in de problemen zitten. "Het zijn bewoners die nergens anders heen kunnen. Je komt vaak schrijnende situaties tegen. Maar we zijn geen zorginstelling", zei Peters.

Bij financiƫle problemen grijpt de woningcorporatie eerder in. "Als de huur een maand niet is betaald, dan gaan we er direct naartoe voor een gesprek. Door tijdig in te grijpen kunnen we voorkomen dat huurders vanwege financiƫle problemen uit hun woning worden gezet."