Afbeelding
Foto:

Zusters bezoeken gemeentehuis

Venray | De Zusters Ursulinen in Venray brachten vrijdag samen met hun gasten uit de hele wereld een bezoek aan het Venrayse gemeentehuis.

De zusters kwamen vorige week woensdag in Venray aan. Tot en met zondag werkten zij een programma af met bezoeken aan onder andere Steyl, Eijsden, Maastricht, Sittard en Grubbenvorst.

De aanleiding hiervoor is dat het provinciaal bestuur van de Zusters Ursulinen per 1 december overgaat naar Polen. Nederland wordt daarmee een onderdeel van de Poolse provincie. Het gaat om een bestuurlijke fusie, er verandert verder helemaal niets.

De zes zusters Ursulinen en 29 zusters in Grubbenvorst blijven gewoon in het zorgcentrum of een aanleunwoning wonen. In Polen voert zuster Berigna als provinciale overste 297 zusters aan met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. In het klooster aan de Merseloseweg in Venray wonen nog zes zusters, de gemiddelde leeftijd van hen is 85 jaar.

In hun toenmalige klooster is nu het gemeentehuis van Venray gevestigd. De gasten werden vrijdag hartelijk ontvangen door locoburgemeester Jan Loonen. Het bezoek werd afgesloten met een rondleiding in en rondom het voormalige klooster. De gasten kregen onder meer een rondleiding langs de meest markante historische plekken binnen en buiten die herinneren aan het oude klooster-pensionaat Jerusalem.

Venray is, naast Sittard, de bakermat van de geschiedenis van de Ursulinen in Nederland. Die in Venray gaat terug tot 1838. In dat jaar vestigden zij in de gebouwen van het voormalige klooster Jerusalem een pensionaat voor meisjes uit gegoede katholieke families. Dit pensionaat kreeg landelijke bekendheid vanwege de uitstekende kwaliteit van het onderwijs.

In 1915 openden de Ursulinen in Venray het eerste katholieke gymnasium voor meisjes in Nederland. Na de opheffing van het pensionaat en de verkoop van het kloostergebouw aan de gemeente in 1973 bleven de zusters nog met Venray verbonden dankzij hun klooster aan de Merseloseweg, waar nu nog het provinciaal bestuurscentrum van de orde in Nederland is gevestigd.

Foto: Henk Lammen.