Wonen Limburg: mislukte projecten

Venray | Woning Limburg heeft te kampen met enkele mislukte projecten. Zo lukte het niet om huurwoningen te realiseren op Beukenrode, Sint Anna en Servaashof. "We hebben lang onze focus gericht op Sint Anna. Daar zijn we al vijf, zes jaar mee bezig. Helaas heeft Renschdael Groep een ander besluit genomen. De nieuwe eigenaar geeft de voorkeur aan een hoger segment", meldde bestuurder Ger Peters van Wonen Limburg dinsdag in de commissie Wonen.

Door Henk Willemssen

"Dat vinden we jammer. We hadden heel graag willen meedoen met een groot aantal woningen op Sint Anna. Volgens ons was er best ruimte voor de lagere huur." De SP pleitte al vaker voor sociale huur op Sint Anna. De partij wil voorkomen dat het monumentale terrein een 'elitewijk' wordt. Fractieleider Jan Hendriks wilde weten of de deur nog op een kier staat. "U bent sceptisch, maar komt het nog ooit van de grond?" Peters reageerde: "Zeg nooit nooit. Maar ik ben niet optimistisch. Gezien de frustrerende discussies die we hebben gehad."

In verpleeghuis Beukenrode wilde Wonen Limburg een vleugel verbouwen tot appartementen. Ook dat ging niet door. "Het plan was al ontwikkeld maar de Zorggroep zag er vanaf en wilde een eigen weg erin vinden." In de laatste vijf jaar heeft Wonen Limburg 363 huurwoningen gebouwd in de gemeente Venray. Het betekende een investering van 76 miljoen euro. In zorgcentrum Het Schuttersveld wil de woningcorporatie 32 tot 40 kleine appartementen bouwen op de tweede en derde verdieping. De Zorggroep trekt zich langzaam terug en heeft nu alleen nog de eerste verdieping in gebruik. In maart 2018 zullen de laatste bewoners van de Zorggroep vertrokken zijn. Het gebouw is eigendom van Wonen Limburg. De woningcorporatie hoopt binnenkort duidelijkheid te krijgen of de verbouwing van start kan gaan. Andere recente bouwplannen zijn twintig appartementen boven Jumbo in het winkelcentrum van de wijk Brukske, eveneens twintig appartementen op San Diamano aan de Kruisstraat en 23 huurwoningen in het plan Leunen-zuid. Theo Mulders (Samenwerking) wilde weten waarom Wonen Limburg vrijwel niets meer bouwt in de dorpen. Volgens Ger Peters is er te weinig vraag naar huurhuizen. "We bouwen woningen voor vijftig jaar. Het is financieel niet verantwoord in de dorpen te investeren." Peters ziet wel mogelijkheden voor woonunits. "Om voor een periode van tien tot twintig jaar de tijdelijke vraag op te vangen." Wonen Limburg merkt dat Polen steeds meer reguliere huurhuizen gaan bezetten. "Daar krijgen we vaker opmerkingen over. Maar deze Poolse mensen hebben zich ingeschreven en zijn na verloop van tijd boven aan de wachtlijst beland." De woningcorporatie mengt zich niet in de strijd om de arbeidsmigranten. "We doen niets aan short stay. Want we zijn geen kamerverhuurbedrijf", aldus Peters.