Met pijn in het hart neemt Jeremy Klaassen afscheid van The B.
Met pijn in het hart neemt Jeremy Klaassen afscheid van The B. Foto: Henk Lammen

"Het geeft voldoening"

Venray | Aan het einde van dit jaar stopt Jeremy Klaassen (27) als hoofdprogrammeur van jongerencentrum The B in Venray. Na ruim 3,5 jaar pionieren gaat Klaassen op zoek naar een nieuwe uitdaging. Met pijn in het hart. "Er waren tal van leuke momenten, zware ook. Een tijd die mij veel energie heeft gekost, maar me ook mooie dingen heeft gegeven."

Door Henk Lammen

Hij weet nog precies hoe het begon in mei 2014. Een blok beton, een tap en een koelkast erin. De eenvoudige ingrediënten om een nieuw jongerencentrum in Venray leven in te blazen. "Ik werd gevraagd om het openingsfeest te organiseren. Van het een kwam het ander en voordat ik het wist was ik hoofdprogrammeur", vertelt hij met een lach. Hij zorgde in de jaren die volgden voor de maandelijkse programmering, sloeg onbegaanbare wegen in door ook nieuwe muziekstromingen te presenteren, maar liep vaak genoeg tegen een muur aan van onbegrip en financiële (on)mogelijkheden. En de verschillende inzichten tussen hem en het bestuur over de te varen koers. Hij kijkt zonder rancune terug. Integendeel, is trots dat hij ondanks alles toch zijn steentje bij heeft mogen bijdragen. Klaassen verlaat geen zinkend schip, benadrukt hij met klem. Ondanks het feit dat The B in zwaar weer dreigt te komen omdat de Venrayse politiek het voorstel, om het jongerencentrum verspreid over drie jaar 180.000 euro subsidie te verschaffen, van tafel is geveegd. "Natuurlijk, ik ga niet zo maar weg", zegt Klaassen. "Maar zonder financiële middelen wordt het enorm moeilijk om het jongerencentrum draaiende te houden. Zeker omdat er nog wel het een en ander nodig is om The B in een nieuw jasje te steken. Kijk alleen naar het interieur, dat straalt weinig sfeer uit. Om dat aan te pakken kost alleen al een fortuin. Er is ook totaal geen ruimte voor opslag." Hij erkent dat hij is moegestreden. In 3,5 jaar tijd heeft hij zich pro deo ingezet om het jongerencentrum een toekomst te geven. En heeft hij zich persoonlijk ontwikkeld. "Ik heb er veel voldoening voor teruggekregen. Ik ben als het ware ook volwassen geworden, in goede en slechte tijden. Ik denk met veel plezier terug. Aan de complimenten van de jongeren die feesten 'vet vonden'. Dan weet je waar je het voor doet. Vier, vijf dagen per week heb ik meegewerkt om hier iets moois neer te zetten. Met een fantastische groep vrijwilligers die altijd klaar heeft gestaan. Dat vergeet je niet. Die mensen blijf je altijd dankbaar. Het zou me ook enorm pijn doen als het niet goed afloopt met The B. Het gebouw heeft alle mogelijkheden in zich om grote evenementen neer te zetten. Ik hoop dat het jongerencentrum een mooie toekomst tegemoet gaat." Die tijd maakt hij niet mee. Klaassen gaat zich nu concentreren op zijn bedrijf, Diamond Bookings. "Ik ga mijn eigen concepten verder ontwikkelen. En daarnaast dj's nationaal en internationaal ondersteunen. Om rond hun optredens een complete show te creëren, er een totaalplaatje van te maken."

White X-Mass Ball

Jeremy Klaassen sluit het hoofdstuk The B op vrijdag 22 december af met de tweede editie van het White X-Mass Ball. Na een uitverkochte editie in 2016 met als topact Glow in the Dark gaat de organisatie dit jaar voor Freddy Moreira, een van de megasensaties van het jaar. Hij staat bekend om zijn vrouwvriendelijke, sexy en energieke shows. Na een zomer met iedere dag boekingen over de hele wereld keert Moreira terug in Venray. Begin juni stond hij al een keer voor een 18+-publiek op de verjaardag van Mc La Palm (Jeremy Klaassen). "Het is mooi als je een tijdperk op die manier kunt afsluiten", aldus Klaassen over de uitsmijter van 2017. Naast Moreira is ook Wessel S te gast op het kerstfeestje in The B. Deze dj heeft support van grote namen uit binnen- en buitenland en heeft al gestaan op vele grote festivals zoals Tomorrowland, Dancetour en het zonnige Latin Village Festival. De line-up wordt verder versterkt met dj Nikos D uit België en drie lokale dj's die altijd al voor The B klaar staan: MAEZ, Remmomusic & Saint Jack. Als toetje brengt mc JDMC uit Purmerend de kerstgevoelens naar boven bij het publiek. White X-Mass Ball begint om 22.00 uur.