Jan-Hein de Wit (eerste rij links) en de coordinatoren van de collecte.
Jan-Hein de Wit (eerste rij links) en de coordinatoren van de collecte. Foto: Henk Lammen

"Vorig jaar was een groot succes"

Venray | De jaarlijkse gezamenlijke collecte in Venray vindt in 2018 plaats van dinsdag 3 tot en met maandag 9 april. "Hopelijk wordt het net zo'n groot succes als dit jaar", zegt Jan-Hein de Wit, voorzitter van Goede Doelen Venray, de organisatie die de collecte voor haar rekening neemt.

Door Henk Lammen

Vorige week kwamen de coördinatoren bij elkaar in de kelder van het Rode Kruis in het gebouw van De Clockert. Vrijwilligers die zich inzetten om te zorgen voor een soepel verloop van de jaarlijkse collecte. "We hebben op deze avond samen de planning doorgenomen. Ook werden de punten die voor verbetering vatbaar waren doorgesproken. Er zijn goede afspraken gemaakt om voor Venray weer een goed georganiseerde collecte te presenteren", aldus De Wit. In 2017 gingen zo'n 300 collectanten op pad om voor zestien landelijke goede doelen geld in te zamelen. In totaal werd bijna 70.000 euro opgehaald. Dat is ruim dertien procent meer dan de opbrengst van 2016. Het concept van een gezamenlijke collecte blijkt daarmee een groot succes.

In 2015 werd door een aantal goededoelenorganisaties de wens geuit om de afzonderlijke collectes te bundelen. In de kerkdorpen van Venray was dit al vele jaren gebruikelijk. Er zijn minder collectanten nodig en de mensen worden minder vaak 'lastig gevallen'. Zestien goededoelenorganisaties kwamen overeen om in 2016 en de jaren daarna een gezamenlijke collecte te organiseren onder de paraplu van Stichting Goede Doelen Venray. Ook voor de derde ronde is de organisatie Goede Doelen Venray inmiddels bezig om de voorbereidingen te treffen. Alle inwoners van de gemeente Venray ontvangen in de week vóór 3 april een brief. "Daarin staat aangegeven welke goede doelen men wil steunen en voor welk bedrag. Er kan daarbij gekozen worden voor een machtiging of voor de schenking van een contant bedrag in de bijgevoegde retourenvelop. De envelop wordt een week later weer opgehaald. Op deze manier blijft de ondersteuning van goede doelen niet alleen mogelijk, maar wordt deze ook gemakkelijker en veiliger. En er komen minder collectanten aan de deur", verduidelijkt voorzitter De Wit de voordelen van de collecte nieuwe stijl.

De goede doelen die deelnemen in Venray: Nederlandse Hartstichting, Longfonds, Nederlandse Rode Kruis, KWF Kankerbestrijding, Hersenstichting, Nederlands Brandwondenstichting, Nierstichting, Alzheimer Nederland, Epilepsiefonds, Reumafonds, Amnesty International, Prinses Beatrix Spierfonds, Nationaal fonds kinderhulp, Maag Lever Darm stichting, MS fonds en het fonds Verstandelijk Gehandicapten. Een wens heeft De Wit nog: "Als organisatie zijn we nog steeds op zoek naar mensen die de groep collectanten wil versterken. Ze kunnen zich melden via de website. Hopelijk zijn er mensen die een steentje willen bijdragen om de collecte ook komend jaar tot een succes te maken." De gegevens van de collecte, organisatie en opbrengst zijn openbaar. Alle gegevens zijn in te zien op de website: www.goededoelenvenray.nl. Ook op Facebook is Goede Doelen Venray actief.