Twist over beste fietsroute

VENRAY | De meningen zijn flink verdeeld over het fietsen door de Schoolstraat. Sinds de grote opknapbeurt van het winkelcentrum is deze winkelstraat een voetgangersgebied. Er gaan stemmen op de straat toch weer open te stellen voor fietsers.

Door Henk Willemssen

Vorige week dinsdag tijdens het collegebezoek aan wijkraad centrum bleek dat de meningen van de centrumbewoners verdeeld zijn. Alhoewel een meerderheid voorstander lijkt te zijn van de huidige situatie. Dan zal er wel meer toezicht moeten komen om het alsmaar toegenomen illegale fietsverkeer een halt toe te roepen.

Wijkraad centrum vindt dat het te gevaarlijk wordt in de Schoolstraat als er weer fietsers mogen komen. Secretaris Tineke Lamers wees op de vele terrassen die de trottoirs bezetten. Daardoor worden voetgangers gedwongen midden op straat te lopen. Dat levert gevaarlijke situaties op in combinatie met fietsverkeer. "De meeste centrumbewoners zijn daarom tegen fietsers in de Schoolstraat. Dat de gemeente de huidige situatie niet handhaaft, mag geen reden zijn het dan maar weer toe te staan."

Volgens Lamers wordt van de alternatieve fietsroute via Bontekoestraat, Deken Thielenstraat, Merseloseweg, Schouwburgplein weinig gebruikgemaakt. Een centrumbewoner merkte op dat deze fietsroute nogal wat knelpunten heeft. "Het is een chaos en veel te gevaarlijk", vond hij. Het begint al bij de oversteek van de Hoenderstraat. Fietsers hebben weliswaar voorrang, maar automobilisten zien ze pas op het allerlaatste moment uit de Bontekoestraat naderen. Even verderop raken fietsers in de knel bij de ingang van het parkeerterrein bij Emté, waar veel auto's rijden. Hetzelfde probleem doet zich voor bij de uitrit aan de achterkant van het pand van Theuws. Daarna nemen fietsers tussen de auto's door via de Merseloseweg de bocht om bij de Rabobank naar het Schouwburgplein. Dit is een heel druk punt met overstekende voetgangers en draaiende auto's die een parkeerplek zoeken. Er waren meer voorstanders om weer gewoon door de Schoolstraat te mogen fietsen. "Laat de mensen toch overal fietsen", merkte een bewoonster op. "Dan kunnen ook bezoekers die slecht ter been zijn goed bij de winkels komen." Een andere centrumbewoner oogstte applaus met een pleidooi om fietsers juist te blijven weren uit de Schoolstraat. Een bewoonster van de Deken Thielenstraat liet weer een ander geluid horen. Zij vond dat de huidige fietsroute door haar straat juist prima voldoet.