Sinterklaas in Venray.
Sinterklaas in Venray. Oude foto

Sinterklaas in Venray

Venray | Het Sinterklaasfeest nadert met rasse schreden.

Volgens de overlevering overleed Sint-Nicolaas op 6 december in het jaar 343. Na zijn dood deden er verhalen de ronde over de wonderen die hij zou hebben verricht en werd hij heilig verklaard.

Hij werd de beschermheilige van zeelieden, handelsreizigers, kinderen, dieven, pandjesbazen, maagden en prostituees. Zijn graf in een voor hem gebouwde kerk in het Turkse Myra werd een bedevaartsoord voor duizenden reizigers.

In 1087 dreigden de Turken Myra te veroveren en om te voorkomen dat zijn overblijfselen in 'heidense' handen zouden vallen, roofden zeelui uit het Italiaanse Bari de beenderen van Sint-Nicolaas en begroeven ze in hun stad in een speciaal gebouwde kathedraal.

Zijn overblijfselen liggen daar tot de dag van vandaag. In 1503 werd Bari veroverd door de Spanjaarden en tot diep in de achttiende eeuw ingelijfd. Zo werd Sint-Nicolaas 'Spaans'.

Op de prachtige foto zien we Sinterklaas in Venray. De rol van deze Sinterklaas werd ingevuld door Antoon Jeuken uit de Grotestraat. De andere personen zijn onbekend.

Foto: Privécollectie van mevrouw Tonnaer-Jeuken. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray