Uitbreiding haven van start

Wanssum | De geplande uitbreiding van de haven in Wanssum met tegelijk de aanleg van een nieuw bedrijventerrein kan van start.

Op donderdag 23 november tekent de provincie Limburg formeel de contracten met de initiatiefnemers, Exclusief Project BV en Havenbedrijf Rotterdam, voor de aankoop van in totaal zes hectare grond die vervolgens weer in erfpacht worden gegeven aan de exploitant van de containerterminal, BCTN. Met de transacties is voor de provincie een bedrag gemoeid van 8,85 miljoen euro. Daarnaast tekenen de gemeente Venray en Exclusief Project BV de overeenkomst tot aankoop van de verlengde insteekhaven, de aankoop van de omgelegde Geijsterseweg en de aankoop van de opgeknapte bestaande kades van de insteekhaven door de gemeente van Exclusief Project bv voor een bedrag van in totaal 11,7 miljoen euro. Dat bedrag is door het Rijk, provincie en de gemeente Venray bij elkaar gebracht.

De havenuitbreiding is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Een project van in totaal 223 miljoen euro dat voorziet in het uitdiepen van een deel van de Maas, het reactiveren van een oude Maasarm, de aanleg van een dijkring, een rondweg, bruggen, een hoogwatergeul en een stuk nieuwe natuur van 370 hectare. In totaal wordt 3,7 miljoen kubieke meter grond afgegraven, op sommige plekken tot zes meter lager dan nu. Uiteindelijke doel is het voorkomen van wateroverlast zoals in 1993 en 1995. De uitbreiding van de haven en het industrieterrein is een particulier initiatief waarin de gemeente Venray en de provincie Limburg participeren. De bestaande insteekhaven wordt met 400 meters verlengd en dat betekent ook meer kades en bedrijvigheid. Na de formele ondertekening van de overeenkomsten kan gestart worden met de werkzaamheden. Volgens planning moet de haven uiterlijk 31 december 2019 gereed zijn, inclusief de nieuwe kades. Hierna kan de exploitant van de containerterminal verhuizen naar de nieuwe locatie. De bestaande kades worden vanaf 2020 opgeknapt. Het totale project Ooijen-Wanssum moet in 2020 opgeleverd worden. Gedeputeerde Hubert Mackus is blij met de volgende stap. "Dit is een fantastisch project waarin wordt samengewerkt door het Rijk, de provincie, het waterschap en de gemeenten Venray en Horst aan de Maas. Het belangrijkste is dat we met deze maatregelen niet meer worden verrast door 'plotselinge' overstromingen." Gedeputeerde Twan Beurskens vult aan: "Anderzijds is er de economische ontwikkeling. Distributie en logistiek worden steeds belangrijker voor Limburg. De haven van Wanssum kan nu verder groeien en zorgen voor werkgelegenheid."

Ook Jan Loonen, wethouder Economische Zaken in Venray, is verheugd: "De haven van Wanssum vervult nu al een belangrijke logistieke functie in het netwerk van havens langs de Maas in Noord-Limburg. Vanwege de groei van de logistieke bedrijvigheid in de regio Venray zal de overslag van containers blijven stijgen, analoog aan landelijke en wereldwijde verwachtingen. Maar ook steeds meer bulkgoederen gaan over water. De uitbreiding van de haven past dan ook uitstekend in de Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum: naast bescherming tegen hoogwater, ook economische ontwikkeling en verbetering van de leefbaarheid voor het dorp Wanssum. Het is win-win-win."


De Bleek in beeld voor zorgfuncties

VENRAY | Veel ouderen wonen in het centrum van Venray omdat ze veel voorzieningen op loopafstand hebben. Het is dan ook een tegenvaller dat alle huisartsen en apothekers inmiddels zijn vertrokken.

Ze namen veelal hun intrek in grote medische centra als Buitenlust en Wieënhof. Die liggen ver buiten het centrum en zijn daardoor lastig bereikbaar voor ouderen en mensen die niet zo goed ter been zijn.

Dinsdagavond tijdens het collegebezoek aan wijkraad centrum werd het probleem opnieuw aangekaart. Zorgwethouder Anne Thielen (CDA) had begrip voor de wens van de centrumbewoners. "Het is de bedoeling dat ouderen langer thuis blijven wonen. Dan is het wel handig dat je alle voorzieningen in de buurt hebt. Het vertrek van de huisarts en de apotheek is zeker een gemis", zei Thielen die direct aan toevoegde dat de gemeente hier weinig invloed op heeft. "We zijn er wel over in gesprek, maar het is lastig."

Wellicht dat de metamorfose van winkelcentrum De Bleek uitkomst kan bieden. Vanwege de inkrimping van het kernwinkelgebied komt er in De Bleek plek vrij voor andere functies, zoals zorg. Dat meldde wethouder Martijn van der Putten (D66). "Maar het is afwachten of zorgaanbieders die ruimtes willen invullen."

Een bewoner van appartementencomplex Jerusalem pleitte voor goedkopere woningen voor ouderen in De Bleek. "De huur was hier ooit 700 euro. Nu betalen we al meer dan 1000 euro. Voor mensen met een klein pensioen is het veel geld. Er moeten meer huurwoningen komen beneden de huurgrens van 710 euro", vond hij.


Geen grote bomen in Gouden Leeuw

VENRAY | Er komt een plan om het kale plein in De Gouden Leeuw te vergroenen. Wethouder Jan Loonen (CDA) meldde dinsdag tijdens het collegebezoek dat er geen grote bomen geplant kunnen worden.

"Dat komt omdat onder het plein de parkeerkelder zit. Hier kunnen bomen niet diep wortelen." Loonen gaf toe dat het plein nu geen mooi verblijfsgebied is. Met de invulling van het leegstaande pand van Albert Heijn – wellicht bibliotheek met andere maatschappelijke functies – kan ook de lelijke onderdoorgang naar De Gouden Leeuw worden aangepakt. "Ook bekijken we of we de ingang van Action kunnen verplaatsen. En de in- en uitrit van de parkeerkelder kan ook verfraaid worden."

Buurtbewoner Ton Jans meldde dat op vrijdagavond en zaterdag vaak gevaarlijke situaties ontstaan op de Langeweg. De parkeerplaats bij Albert Heijn is dan helemaal vol. "De auto's staan dan in de rij voor de ingang waardoor ze de Langeweg blokkeren."